Har du fått en bluffaktura? Så här kan du agera.
Svenska Dagbladet skrev i förra veckan om bluffakturor. Nedan följer några tips om du är drabbad.
- Kolla upp företaget på Svensk Handels varningslista. Här kan du söka på bolagsnamn och se om Svensk Handel varnar för aktörer.
- Var uppmärksam på det finstilta. Ibland kan ett erbjudande se ut som en faktura och om du inte är uppmärksam så finns det risk för att du betalar för något som du inte har beställt.
- Gör en anmälan. Svensk Handel rekommenderar att man gör en anmälan om man får en riktig faktura från ett företag som man aldrig har varit i kontakt med genom att skriva: ” Motsätter oss betalningsansvar beroende på att vi inte beställt dessa varor/tjänster, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.” rakt över underlaget. Skicka en kopia till företaget, en till polisen och en till Svensk Handel.
- På Konsumentverkets sajt finns en mall för att bestrida en faktura. De rekommenderar att du inte skriver under med din namnteckning i ett vanligt mejl eftersom det finns risk för att den förfalskas om den hamnar i händerna på en oseriös aktör.
- Det är ovanligt att bluffbolag går vidare till inkasso med en falsk faktura. Men om det ändå händer kommer du att få en ny faktura från inkassobolaget. Du måste bestrida även denna faktura skriftligen. Många inkassoföretag undersöker inte kravet förrän du bestrider det direkt till dem.
- Spara kopior på allt du skickar till företaget och/eller inkassoföretaget.
- Om ärendet går till Kronofogden får du ett så kallat betalningsföreläggande. Fortsätt bestrida och protestera mot alla krav du anser är felaktiga, råder Konsumentverket.
Nyheter för dig och din plånbok!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.