Har du gjort ditt val eller förblev du passiv?

Privatekonomi /
Har du gjort ditt val eller förblev du passiv?

Att få välja vilket elavtal, vilken försäkring, vilket sparkonto och vilka fonder vi vill ha ser de flesta av oss som en rättighet. Men för många valmöjligheter snarare stjälper än hjälper.


När vi ska välja ett elavtal kan vi välja ibland 100 elbolag som erbjuder rörliga avtal, bundna avtal på 1, 2 och 3 år och Mixade-avtal. I premiepensionssystemet finns det närmare 800 olika fonder att välja mellan. Över 40 sparinstitut erbjuder sparkonton och här kan du välja mellan rörliga sparkonton och sparkonton med bunden ränta i 3 månader, 6 månader, 1, 2, 3 och 5 år. Tur att det finns jämförelsesajter som underlättar valet något!

Forskning visar att en oändlig tillgång av val snarare fängslar än frigör oss

När vi tvingas fatta beslut, speciellt om de är svåra (många val), tenderar vi att inte välja. Vi skjuter upp valet och fokuserar på annat vilket ofta resulterar i att vi faktiskt aldrig gör ett val. Endast två procent av svenskarna har t.ex. gjort ett aktivt val i sin premiepension (99 % av alla unga sparare ligger i Såfan och en tredjedel av pensionärerna). Överdrivet många alternativ paralyserar oss. Dessutom om vi gör ett val bland många möjligheter blir vi mindre nöjda efteråt än om vi hade haft färre möjligheter att välja bland.

Färre valmöjligheter = 10 gånger fler val
(Experiment från Columbia och Stanfords universitet)

För att se om människor beter sig olika när de ställs inför ett stort eller litet utbud erbjöd man kunder i en mataffär att provsmaka sylt. Den första dagen för experimentet fick kunderna smaka på sex sorters sylt, den andra dagen fick de smaka på 24 sorter. Man observerade hur många av de kunder som provsmakade sylten som slutligen köpte den. Det visade sig att även om ett stort utbud ansågs som mer attraktivt så var det hela tio gånger fler som faktiskt köpte sylt (33 procent mot 3 procent) om de bara hade sex sorter att välja bland.

Så vad kan vi som konsumenter göra – förutom att använda jämförelsetjänster?

Var medveten om att vi är beroende av information (dopamin är tjuven som påverkar graden av nyfikenhet och utforskande beteende) och att vi bara kan bearbeta tre till fyra val i taget. Ta en paus när du utvärderar något där det finns många val. Eller sätt en gräns för informationssamlandet innan du sätter igång.

Lycka till!

p.s. Apropå val, nedan har du de senaste sparkontoräntorna d.s.


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i lägenhet, 20000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 7 855 kr
  • Högst årskostnad 13 250 kr
  • Att spara 5 395 kr

Jämför el

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Bästa mobiloperatören 2020 (enligt kunderna)
Bästa mobiloperatören 2020 (enligt kunderna)
Bolån, privatlån, studielån, sms-lån mf. Så fungerar dom.
Bolån, privatlån, studielån, sms-lån mf. Så fungerar dom.
Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor
Så skapar du en buffert på 30, 60, eller 100 000 kronor

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin