Har du koll på insättnings-garantin?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Sparande / Sparkonto /
1 minuts läsning
Har du koll på insättnings-garantin?

Unga och kvinnor har sämst koll. Endast 23 procent av unga i gruppen 15-29 år känner till att insättningsgarantin finns enligt en ny undersökning.


Insättningsgarantin = nästan 900 000 kronors säkerhet

Går din bank eller finansinstitut i konkurs betalar Riksgälden upp till 100 000 Euro till dig för de pengar du har på sparkonton hos dessa banker eller institut. Daniel Barr, chef för avdelningen Finansiell stabilitet och konsumentskydd på Riksgälden, säger till Sverige radio: ”Om du sätter in pengar i ett inlåningsföretag som inte är skyddade, så förlorar du dina pengar vid en konkurs. Men sätter du in pengarna på ett företag som är skyddat, så betalar vi in pengar inom 20 arbetsdagar till dig”.

48 procent känner till skyddet

Enligt undersökningen av TNS Sifo Prospera, på uppdrag av Riksgälden, så vet endast 48 procent att deras insatta pengar är skyddade. Och detta är oroande menar Daniel Barr. ”Om det uppstår finansiell oro, så kan det bli så att kunder som inte vet om att sina pengar är skyddade, springer och tar ut sina pengar. Det kan innebära att det blir finansiella problem för det här företaget som i sin tur kan få spridningseffekter”

Högst ränta utan insättningsgaranti 6,50 %. Med garanti: 2,35 %.

Idag finns det ett antal företag som har tillstånd att ta emot inlåning på max 50 000 men som inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. Högst rörlig ränta erbjuder i dag 4Spar, 24Money och SWESPAR som erbjuder 6,50 %.

Det är viktigt att man är medveten om att man inte har insättningsgaranti på dessa konton. Som med de flesta investeringar så får man ta högre risk om man vill ha högre avkastning.

Är man mindre riskbenägen bör man sätta sitt buffertsparande på ett sparkonto med insättningsgaranti, fria uttag och med bra ränta. Bäst ränta just nu (11/3) med insättningsgaranti:

  1. Bank Norweigan 2,35 %
  2. RESURSBANK 2,30 %
  3. SVEA DIREKT 2,25 %
  4. SBAB! 2,20 % (om du har lån hos SBAB)
  5. AMFA BANK 2,20 %
  6. Collector 2,20 %
  7. Santander Consumer Bank 2,20 %

 

Binder du ditt kapital i 5 år får du bäst ränta hos BIGBANK: 3,85 %

För fler sparkonton, sparkontoräntor, och andra sparbelopp jämför här

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Slut med avdragsgillt privat pensions-sparande

1 minuts läsning

  2015: 200 kronor i månaden får sparas avdragsgillt istället för 1000 kronor   2016: Avdragsgillt pensionssparande slopas helt            ”Att det avdragsgilla pensionssparandet för...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)