Har du, liksom 4,7 miljoner svenskar, Sveriges sämsta sparkonto?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Sparande / Sparkonto /
2 minuters läsning
Har du, liksom 4,7 miljoner svenskar, Sveriges sämsta sparkonto?

Att låsa sparpengarna en tid brukar betyda ”bra” ränta. Men den här sparformen, som varannan svensk använder sig av, ger dig 0 procent i ränta trots att pengarna är låsta.


Taxeringsåret 2012 hade 5,1 miljoner svenskar utgiftsräntor att dra av för sina bolån och andra privata lån. Privatpersoner och företag fick tillbaka knappt 25 miljarder kronor netto på skatten.

Endast 304 000 av oss jämkar

10 procent färre än förra året jämkar rapporterar di.se som har tagit del av skatteverkets nya siffror. Genom att jämka kan du få skatteåterbäringen tillbaka direkt på lönen, utan att behöva vänta i över ett år innan pengarna kommer dig tillgodo. Och du slipper den obehagliga överraskningen i form av möjlig restskatt. När du jämkar får du från Skatteverket ett beslut om att arbetsgivaren ska göra ett lägre eller högre skatteavdrag, från din löneutbetalning, än vad skattetabellen säger.

Tre anledningar till att jämka

 

  1. Om du har höga räntekostnader. Räntorna är avdragsgilla till 30 procent upp till 100 000 kronor och sedan blir avdraget 21 procent. Jämkar du för stora belopp gäller det att vara uppmärksam om räntan går ner, så du inte får kvarskatt.

 

  1. Om du har inkomster från flera håll. Jobbar du och får inkomst från flera håll så är det möjligt att du borde betala mer skatt än vad respektive arbetsgivare drar från din lön. Jämkar du slipper du kvarskatten.

 

  1. Om du jobbar bara en del av året. Jämkar du inte dras skatt från din lön som om du jobbar hela året. Är du till exempel student eller ska vara föräldraledig en del av året kommer du då att betala för mycket i skatt.

 

Många ser återbäringen som ett dolt sparande…

… men det som många inte tänker på är att de i själva verket lånar ut pengar till staten räntefritt. Genom att jämka får du ta hand om pengarna själv och får ränta på dem under året. Du kan placera dem på ett sparkonto, köpa aktier eller fonder, amortera på lån eller placera pengarna på något annat sätt.

Bäst sparkontorränta just nu är 2,85 procent på ett obundet konto med insättningsgaranti. Jämför sparräntor och sparkonton

Räkna ut din skatt (Skatteverket)

Ansök om skattejämkning (Skatteverket)

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Varje minut stjäls 20 personers identitet på internet

1 minuts läsning

Även om citatet i själva verket var en rubrik satt av Svenska Dagbladet så var Ines tveksam till Internets framtida möjligheter, och säkert många med henne. Så vad händer på internet år 2013, varje minut, under varje dygn, året om?...

Föregående artikel