Har du marknadens sämsta elavtal?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Har du marknadens sämsta elavtal?

Allt färre har ett tillsvidareavtal, den absolut dyraste avtalsformen på marknaden. Men det är fortfarande 18 procent av oss, dvs. närmare var femte konsument, som har marknadens sämsta elavtal, helt i onödan.


I början av 2000-talet betalade 65 procent av alla elkunder i Sverige tillsvidarepris. Ett tillsvidareavtal är det avtal vi får om vi inte aktivt väljer ett elbolag och ett elavtal. Avtalet löper tillsvidare och kostar landets elkonsumenter stora summor varje år.

Valde du ett elhandelsavtal när du bytte bostad sist?

Om svaret är nej eller om du inte vet, kontakta ditt elhandelsbolag idag och välj ett avtal. Enligt Energimarknadsinspektionen betalar de elkunder som inte har gjort ett aktivt val i genomsnitt dubbelt så mycket som kunder med ett rörligt avtal. För en villaägare kan det betyda att du betalar 10 000 kronor mer per år, helt i onödan. För dig som bor i lägenhet kan besparingen, bara genom att välja en avtalsform, bli drygt 1000 kronor per år.

Passa på att jämföra elhandlarnas elpriser

Nätavgiften kan du inte påverka. För transporten av elen är man låst till elnätsbolagens monopol. Men vilket företag som producerar elen går i dag att välja fritt. Och även här finns det många tusenlappar att spara.

Jämför el

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Passiva båtägare kan förlora många tusenlappar med fel båtförsäkring

2 minuters läsning

Var aktiv och spar tusenlappar Många båtägare väljer att hålla fast vid sin gamla båtförsäkring år efter år. Men genom att vara aktiv och jämföra försäkringspremierna mellan försäkringsbolagen kan du som b&...

Föregående artikel