Har jag gjort rätt som har bundit mitt elavtal?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
4 minuters läsning
Har jag gjort rätt som har bundit mitt elavtal?

Våren tvekar men vi går mot varmare tider. Så hur ska man tänka när det kommer till sitt elavtal. Nedan följer era vanligaste frågor till vår el-expert Joakim Ottander.


Finns det några elbolag som inte har anvisningsavtal?
Det finns ett antal elbolag som inte gör någon skillnad på ett vanligt rörligt avtal och de så kallade anvisningsavtalen (tidigare kallat ”tillsvidareavtal”). Några av de elbolag som aktivt valt att slopa anvisningsavtalen är Alltid, GodEl, Skellefteå Kraft samt LEVA i Lysekil. Ett anvisningsavtal kostar upp till 58 procent mer än ett vanligt rörligt avtal.

Hur många hus kan solen värma upp?
I teorin skulle vi utan problem kunna försörja alla Sveriges villor med energi från solen. Under sommaren står solen högt på himlen och lyser under en stor del av dygnet. Solinstrålningen är då lika stor i Sverige som i exempelvis Medelhavsländerna. Då kan solvärme och solel vara reella alternativ särskilt som behovet av energi är mindre under sommarhalvåret. Den totala solinstrålningen över Sverige ligger på mellan 700 och 1100 kWh/m2 och år vilket i teorin gör att det kan räcka med ca 10-20 kvm solceller för att täcka en villas energibehov. Det största problemet är det långa, mörka, kalla vinterhalvåret, då ljusbehovet och framför allt värmebehovet är som allra störst. Det gör att vi skulle behöva stora energilagringsmöjligheter, exempelvis batterier, för att få ekvationen att gå ihop och kunna bli helt självförsörjande på solenergi.

Är elpriset alltid lägre på sommaren?
Elpriserna är inte alltid, men oftast, lägre under sommaren eftersom efterfrågan på el sjunker när vi inte behöver värma och lysa upp våra hem lika mycket som på vintern. Dessutom sjunker produktionstakten hos producerande företag och den energiintensiva industrin.

Finns det någon standard för ladduttag för elbilar?
Det finns redan ett flertal leverantörer av helhetslösningar för laddstolpar och ladd-infrastruktur inklusive system för underhåll, mätning och debitering så jag ser ingen anledning att vänta. Utan att nämna någon specifik leverantör så råder jag er att söka på nätet och ta in offerter från ett flertal leverantörer. Även om det krävs en initial investering så är det garanterat en värdehöjande åtgärd som gör fastigheten mer attraktiv för både befintliga och nya boende.Är det en fördel att binda elpriset nu?

Jag säger som jag brukar - att man skall välja avtal baserat på vilken trygghet man vill ha i hushållsekonomin. Om man bor i lägenhet och har relativt låg elförbrukning och/eller anser att man har råd att betala för kortare extrema elpristoppar skulle jag definitivt välja ett rörligt elavtal (vilket över en längre period nästan alltid lönar sig). Om man däremot bor i en stor eluppvärmd villa och vill undvika chockhöga elräkningar under vintermånaderna så rekommenderar jag ett fastprisavtal alternativt ett mixat eller ”vintersäkrat” elavtal som är en kombination av fast och rörligt där man ”köper” ett tak under dom kalla vintermånaderna.

Kan man få bättre pris på nätkostnaden om helkund?
Detta är inte något jag känner till. Min uppfattning är att nätpriset inte är förhandlingsbart alls eftersom det är en statligt reglerad verksamhet. Om du hittar bevis för motsatsen är vi många som är intresserade att höra mer.

Hur kommer det sig att skatten på el är högre i södra Sverige?
Det stämmer som du säger att skatten på el är högre i södra Sverige, även om regeringen väljer att kommunicera budskapet omvänt, dvs. alla betalar samma skatt på el förutom vissa kommuner i norra Sverige som har reducerad skatt. Det har varit på detta sätt i över 30 år och ursprunget till rabatten är att uppvärmningskostnaderna är högre i norr. Nu verkar det som att det strider mot EU-rätten och en statlig utredning har föreslagit att rabatten ska tas bort.

Har jag gjort rätt när jag bundit mitt elavtal?
Personligen rekommenderar jag rörligt avtal om du har råd med tillfälliga toppar i elpris och förbrukning, det brukar löna sig i det långa loppet (precis som rörlig boränta). Att binda ditt elpris blir som en försäkring och gör att du får bättre koll på dina kostnader under bindningstiden.

Ni hittar fler frågor och svar om el i vår expertpanel här: Tips & råd från riktiga experter!


Jämför ditt elavtal och hitta bästa elpriset här: Jämför el

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ny båt? Ny hamn? Ny utrustning? Ny försäkring!

3 minuters läsning

Förra helgen var det båtmässa i Göteborg och kommande helg är det dags för mässan att besöka Stockholm. Nedan följer lite tips inför båtsäsongen som vi står inför, trots att våren tvekar. Jämför bå...

Föregående artikel