Historiskt höga marginaler på bolån

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning

Trots att bolånet ofta är det största ekonomiska åtagandet man gör i livet har bara hälften av svenskarna försökt pruta med sin bank. Finansinspektionens senaste undersökning visar att marginalerna är historiskt höga.

Informationen om vad bankerna tar betalt för när de lånar ut pengar är ofta komplex och svår att förstå. Nu har Finansinspektionen (FI) granskat hur bankernas ökade finansieringskostnader har påverkat utlåningsräntan som vi som kunder betalar.

 

Bankernas marginal ligger på 1,10 procentenheter

Den faktiska utlåningsräntan har stigit mer än bankernas finansieringskostnader. Marginalen på bolån, skillnaden mellan utlåningsränta och bankens finansieringskostnader, har successivt ökat under de senaste åren. Marginalen ligger idag på 1,10 procentenheter och är historiskt hög.

 

Marginalen motsvarar 6000 kronor för ett lån på 1,5 miljoner kronor

Men bankerna har även andra kostnader och när dessa är bortdragna uppgår bankernas marginaler till 0,4 procentenheter. Enligt finansinspektionen innebär en marginal på 0.4 procentenheter en avkastning på eget kapital på 22 procent vilket är drygt 10 procent mer än för bankernas totala verksamhet. För en genomsnittlig bolånekund i Stockholm med ett lån på 1,5 miljoner kronor motsvarar marginalen 6000 kronor per år.

 

Förhandlingsmöjligheten är stor

Förhandlingsmöjligheten bör därmed vara stor. Fyra av fem som förhandlar lyckas och snittprutaren sparar 6800 kronor om året på att förhandla sin bolåneränta (se artikel).

 

Förhandla även på andra tjänster och produkter

FI konstaterar i sin rapport vikten av att vara medveten om de kostnader vi betalar för andra banktjänster och produkter. Eftersom bankerna ofta presenterar en helkundslösning är det viktigt att även förhandla om villkor och pris på andra tjänster såsom kort, betaltjänster, fond- och pensionssparande.

 

Jämför bolån idag!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Svenskarna har ofta fel och för dyr hemförsäkring!

1 minuts läsning

Var tredje av de tillfrågade i undersökningen svarade att de inte vet om försäkringen är dyrare idag än när den tecknades och fyra av tio svarade att de aldrig har jämfört vad motsvarande försäkring kostar hos andra försäkringsbola...

Föregående artikel