Hög inflation en lottovinst för dig med bolån

4 minuters läsning
Hög inflation en lottovinst för dig med bolån

Inflationen är högre än på mycket länge, Riksbanken höjde nyligen räntan och fler höjningar är på väg. Tvärtemot vad man kan tro innebär den här kombon att det har blivit sämre med sparkonto och bättre med bolån. Vi förklarar varför.

Vad är inflation

Inflation betyder att priser och löner höjs i kronor räknat. Mycket förenklat kan vi förklara det så här:
Klas köper bara två saker. Ost och mobiltelefoni.

2021 hade Klas en lön på 10 000 kr/månad efter skatt, osten kostade 100 kr/kg och mobiltelefonen 1000 kr/månad.

2022 får Klas en lön på 11 000 kr/månad efter skatt, osten kostar 110 kr/kr och mobiltelefonen 1100 kr månad.

Det som har hänt mellan 2021 och 2022 är en inflation på 10 % och en nationalekonom skulle säga att Klas är precis lika rik 2022 som 2021 eftersom han kan köpa lika mycket ost och telefoni för sin lön.

För att skilja på vad som är allmän prisökning och vad som är inflation använder ekonomer begreppen nominell och real. Klas har fått en nominell löneökning på 10% mellan 2021 och 2022, men hans reala löneökning är 0. På samma sätt har ost och mobiltelefoni blivit dyrare nominellt, men inte realt.

Inflationen just nu 6%

Enligt SCB var inflationen i Sverige 6,1% på årsbasis i mars 2022. Det ska jämföras med att Riksbankens inflationsmål är 2 % och att det stora problemet de senaste 10-15 åren har varit att inflationen har legat under målet. Det här är alltså ett rejält skifte. (Inflationen var 6,4 % i april - kommentar från Compricer).

De viktigaste förklaringarna till den höjda inflationen är att priserna på energi, mat, etc stiger till följd av kriget i Ukraina samt att pandemin har skapat störningar i produktionskedjor. Huruvida den höga inflationen är här för att stanna eller om den är tillfällig är en fråga som de lärda tvistar om.

Vi väljer som vanligt att inte spekulera för mycket om framtiden utan nöjer oss med att konstatera att vi med stor sannolikhet får högre räntor och högre inflation de närmaste åren än vad vi har haft på ett tag.

Räntorna höjs

Som ett sätt att bekämpa inflationen har Riksbanken, liksom sina kollegor i USA:s centralbank Fed och Europeiska Centralbanken, redan höjt reporäntan och dessutom aviserat att fler höjningar är att vänta. Anledningen till räntehöjningar är att räntehöjningar normalt sett pressar ner inflationen och att Riksbankens huvudsakliga uppgift är att hålla inflationen i närheten av inflationsmålet på 2 %.

Att reporäntan höjs betyder att det kommer att kosta bankerna mer att låna av staten. Den kostnaden skyfflar de gärna över på kunderna i form av höjda bolåneräntor.

När det blir dyrare att låna av staten bör också andra sätt att låna bli mer attraktiva – till exempel att låna av sina kunder. Det här betyder att räntorna på sparkonton också höjs – åtminstone hos nischbanker som konkurrerar med räntan.

Reala räntorna rejält negativa

Att räntorna höjs betyder alltså att de höjs nominellt. Det vill säga i kronor och ören så betalar du mer för bolånet och får mer tillväxt på sparkontot.

Realt – med inflationen borträknad – är räntorna lägre nu än för ett år sedan. Om Klas sparar för att köpa ost om två år är det mycket bättre för honom att ha 2 % inflation och 0 % ränta än att ha 6 % inflation och 2 % ränta. Det första alternativet gör att han kan köpa mer ost.

Du förlorar mer pengar på sparkontot nu

Man kunde ju tänka sig att högre ränta vore en bra nyhet för dig som har pengar på sparkontot. Så länge inflationen har gått upp mer än räntan är det dock precis tvärtom. Har du ett sparkonto med en ränta på 1% idag förlorar du i praktiken 5% av kapitalet varje år. Även om räntan går upp till 2% förlorar du 4% av kapitalet.

Men du får rekordbillig amortering på bolånet

För dig som har bolån är det tvärtom. Att ha lån med negativa reala räntor är rena lottovinsten och det har väldigt många just nu.

Du får visserligen betala mer varje månad och det kan förstås vara dåligt i många fall, men inflationen ger dig i praktiken en gratisamortering som är värd betydligt mer.

Blir inflationen för 2022 6 % kommer du i praktiken ha amorterat 6 % på ditt bolån. Har du då bara betalat 2 % ränta har du gjort en fantastisk affär.

De flesta får sänkt lön

Det som är dåligt för de flesta är att det vi ser just nu är framförallt prisökningar. Än så länge verkar det inte som att lönerna riktigt har hängt med. Delvis för att de flesta har lönerevision en gång per år och därför inte har löneförhandlat de senaste månaderna.

Har du 2 % löneökning och inflationen är 6 % har du i praktiken fått en lönesänkning med 4 %.

Även du som är pensionär drabbas av det här. Din inkomstpension, den största delen av din statliga pension, räknas upp med svensk löneutveckling vilket innebär att även pensionärer drabbas om lönerna inte hänger med inflationen.

Det här kan vara bra att hålla koll på i nästa löneförhandling. Försök gärna spela inflationskortet och håll tummarna för att chefen har koll på sin nationalekonomi.


Skriven av Andreas Runnemo, Småspararguiden.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Grönt bolån - lägre ränta med klimatsmart boende

3 minuters läsning

Har du redan eller funderar du på att köpa en energieffektiv bostad? Då kan du få en rabatt på bolånet. Med ett så kallat grönt bolån kan du som äger en villa, bostadsrätt eller ett fritidshus få en lägre bolånerä...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)