Höjda premier för hem- och villaförsäkring. Se till att du har rätt skydd till bäst pris!

Höjda premier för hem- och villaförsäkring. Se till att du har rätt skydd till bäst pris!

Skadebolagen höjer nu sina premienivåer efter en rejäl ökning av skadekostnaderna inom hem- och villaförsäkring. I och med förändrade premienivåer är det viktigt att se över sina försäkringar.

 

Naturens krafter

De senaste årens hårda vintrar med mycket snö samt översvämningar i samband med regn har tvingat skadebolagen att höja sina premienivåer. Men det är inte bara naturens krafter som ligger bakom premiehöjningarna. Antalet inbrott i bostäder har också ökat de senaste åren.

Fler inbrott med mer lättstulna kapitalvaror

År 2007 anmäldes cirka 17 000 bostadsinbrott enligt Brottsförebyggande rådet. I slutet på 2011 hade den siffran ökat till omkring 22 200 anmälda inbrott. Lägenhetsinbrotten ökade med 2 procent under 2011 och antalet anmälda inbrott i villa och radhus ökade med 19 procent under samma år. Även antalet inbrott med dyra stölder har ökat kraftigt de senaste åren. Enligt Malou Sjörin, informationschef på Trygg-Hansa, finns det idag fler lättstulna kapitalvaror i hemmen i jämfört med för några år sedan. I många hushåll idag finns det en platt-tv, mobiltelefoner och/eller bärbara datorer/iPads som är betydligt lättare att stjäla än t.ex. den tv-apparat som de flesta av oss ägde för några år sedan, den så kallade tjock-tv:n.

Motor ett hårt utsatt område

Försäkringsbolagen uppger att motor är ett hårt utsatt område framförallt inom företagssektorn. De hårda vintrarna har medfört fler och dyrare skador. Många bolag säger att de har höjt premierna för konsument- och företagsmotor och att det kommer att behövas fler höjningar. Caroline Uliana, informationschef på If, säger att premienivåerna är stabila för tillfället, men att det inte går att utesluta ytterligare höjningar inom vissa områden i framtiden.

 

Du har väl inte glömt att jämföra din hemförsäkring och bilförsäkring?

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Höstbudgeten ger inte mycket till plånboken!

1 minuts läsning

20/9 presenterade Anders Borg höstbudgeten och reformutrymmet på 23 miljarder kronor, som aviserades i augusti, är större än väntat. Satsningar på  infrastruktur, forskning och sänkt bolagsskatt är budgetens huvudsakliga innehåll. Satsning...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)