Hur länge till slipper vi minusränta på sparkontot?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Sparande / Sparkonto /
1 minuts läsning
Hur länge till slipper vi minusränta på sparkontot?

SEB presenterade sin delårsrapport i tisdags och meddelade att minusränteläget kostar dem omkring 300 miljoner kronor per kvartal. Men de lovar att inte sänka räntan till minus för inlåning – just nu i alla fall.

 

”Rör räntorna sig lite grann ytterligare nedåt så tror jag inte att vi kommer att ändra policyn” sa SEB:s Finanschef Jan Erik Back under presentationen av SEB:s delårsrapport och hänvisade till att de håller på sin policy att inte sänka räntan till minus för deras kontorskunder. Jan Erik sa att de helt enkelt får se vart räntorna tar vägen och agera efter det.

 

SEB skriver i rapporten att effekten från det låga ränteläget motverkades delvis av ökade volymer och förbättrade utlåningsmarginaler. Räntorna på bolånen har inte sänkts lika mycket som reporäntan den senaste tiden vilket i förlängningen betyder större marginaler för bankerna. Sedan förra reporäntesänkningen är det endast SBAB (inkl. ICA banken, Bättre Bolån, MittBolån och Ikano Bank) som har sänkt sina bolåneräntor.

 

Ingen annan bank har flaggat för räntesänkningar och/eller avgift på sina sparkonton efter den ytterligare sänkningen av reporäntan som Riksbanken gjorde vid det senaste räntemötet (1/7). Efter reporäntesänkningen fick Arturo Arquez, privatekonom Swedbank, frågan av Aftonbladet om vi nu kommer att få se minusränta på sparkontot. Han svarade att sannolikheten för det har ökat men att bankerna tidigare har sagt att man ska försöka att undvika negativ ränta på sparkontot för privatpersoner.

 

Sju aktörer ger en procent eller mer i ränta på sina rörliga sparkonton trots att räntan på rörliga sparkonton med insättningsgaranti sänktes i snitt med 0,17 procentenheter under kvartal två i år. Alla storbanker erbjuder 0 procent på sina rörliga sparkonton. Väljer du att binda ditt sparkapital på tre år erbjuder Hoist Spar bäst ränta med 1,70 procent.

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Lägsta elpriserna på 15 år kommer sänka dina elkostnader rejält

1 minuts läsning

Ungefär 40 procent av svenskarna har bundna elavtal Det är dessa som kan förvänta sig betydligt lägre elkostnader när avtalen går ut. Självklart beror det på när de band elpriset. De som har haft ett bundet avtal en längre tid kommer att...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)