Hur länge till slipper vi minusränta på sparkontot?

Spara pengar / Sparkonto /
Hur länge till slipper vi minusränta på sparkontot?

SEB presenterade sin delårsrapport i tisdags och meddelade att minusränteläget kostar dem omkring 300 miljoner kronor per kvartal. Men de lovar att inte sänka räntan till minus för inlåning – just nu i alla fall.

 

”Rör räntorna sig lite grann ytterligare nedåt så tror jag inte att vi kommer att ändra policyn” sa SEB:s Finanschef Jan Erik Back under presentationen av SEB:s delårsrapport och hänvisade till att de håller på sin policy att inte sänka räntan till minus för deras kontorskunder. Jan Erik sa att de helt enkelt får se vart räntorna tar vägen och agera efter det.

 

SEB skriver i rapporten att effekten från det låga ränteläget motverkades delvis av ökade volymer och förbättrade utlåningsmarginaler. Räntorna på bolånen har inte sänkts lika mycket som reporäntan den senaste tiden vilket i förlängningen betyder större marginaler för bankerna. Sedan förra reporäntesänkningen är det endast SBAB (inkl. ICA banken, Bättre Bolån, MittBolån och Ikano Bank) som har sänkt sina bolåneräntor.

 

Ingen annan bank har flaggat för räntesänkningar och/eller avgift på sina sparkonton efter den ytterligare sänkningen av reporäntan som Riksbanken gjorde vid det senaste räntemötet (1/7). Efter reporäntesänkningen fick Arturo Arquez, privatekonom Swedbank, frågan av Aftonbladet om vi nu kommer att få se minusränta på sparkontot. Han svarade att sannolikheten för det har ökat men att bankerna tidigare har sagt att man ska försöka att undvika negativ ränta på sparkontot för privatpersoner.

 

Sju aktörer ger en procent eller mer i ränta på sina rörliga sparkonton trots att räntan på rörliga sparkonton med insättningsgaranti sänktes i snitt med 0,17 procentenheter under kvartal två i år. Alla storbanker erbjuder 0 procent på sina rörliga sparkonton. Väljer du att binda ditt sparkapital på tre år erbjuder Hoist Spar bäst ränta med 1,70 procent.

 

Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
El
Fast pris, bor i villa, 17000 kWh/år
  • Lägst årskostnad 4 946 kr
  • Högst årskostnad 10 769 kr
  • Att spara 5 823 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Så har corona påverkat bostadspriserna i Sverige
Så har corona påverkat bostadspriserna i Sverige
Bredband till sommarstugan?
Bredband till sommarstugan?
Bör man skriva något om man som sambo köper en bostad tillsammans?
Bör man skriva något om man som sambo köper en bostad tillsammans?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin