Hur räknar man ut ränta på ränta på lån typ seniorlån?

Lån /
1 minuts läsning
Hur räknar man ut ränta på ränta på lån typ seniorlån?

Ränta på ränta syftar på att trots att procenten är densamma år efter år så blir räntan i kronor större och större. Det här beskrivs ibland som en snöbollseffekt. Patrick Siegbahn förklarar.

Ränta anges i procent och brukar typiskt beskriva hur mycket pengar man får per år om man sparar, eller skall betala per år om man lånar. Om du sätter in 200 kronor på ett konto med 10 procents ränta har du 220 kronor efter ett år. Räntan uttryckt i pengar är då 20 kronor. Om du lånar 200 kronor med 10 procents ränta får du betala 20 kronor.
 
Om du sparar i ytterligare ett år beräknas räntan utifrån det nya högre beloppet så att 10 procent av 220 kronor blir 22 kronor i ränta istället för förra årets 20 kronor. Med ränta på ränta syftar man alltså på att trots att procenten är densamma år efter år så blir räntan i kronor större och större. Det här beskrivs ibland som en snöbollseffekt.
 
Konceptet ränta på ränta finns i huvudsak bara när man sparar och inte när man lånar. För de allra flesta lån betalar man nämligen in räntan på regelbunden basis istället för att räntan läggs på lånet och lånet växer. Undantaget är just seniorlån eller så kallade kapitalfrigöringskrediter.
 
Beräkningen som används för sparande och lån är:
totalt kapital = startkapital * (1 + ränta i procent) ^ antal år
 
Om man till exempel sparar/lånar 1 000 000 kr till 5 procent ränta blir det totalt efter 10 år: 1 000 000 * (1 + 5%)^10 = 1 628 895 kr

Detta är en fråga till vår expertpanel som Patrick Siegbahn, placeringsrådgivare Småspararguiden, har svarat på. Se fler frågor och svar här: Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Hur snabbt bredband behöver man?

2 minuters läsning

När man pratar om hur snabbt bredband som behövs är det ofta nedströmshastighet (ladda ner saker) man pratar om. Dock så blir uppströmshastighet (ladda upp saker) mer och mer viktigt med molntjänster. Det finns generellt sett flera faktorer som avgör hu...

Föregående artikel