Hur ska du agera i oroliga tider när krisrubrikerna avlöser varandra?

Privatekonomi /
4 minuters läsning
Hur ska du agera i oroliga tider när krisrubrikerna avlöser varandra?

Här skriver Shoka Åhrman om hennes tankar inför en möjlig lågkonjunktur. Shoka gav nyss ut boken “Så blir du rik i den digitala ekonomin”.

Du styrs till stor del av känslor i ditt beslutstagade, det gäller även ditt ekonomiska beslutstagandet. Oavsett om det handlar om små inköp till vardags där våra beteenden kan designas och påverkas till exempel i form av varuplaceringar i en butik, utformningen på ett erbjudande eller större beslut som när du investerar dina pengar på aktiemarknaden. 

Forskning visar att vi människor inte alltid är rationella och har olika kognitiva/tankemässiga tillkortakommanden som påverkar oss och ibland leder oss till felbeslut. Oro, ovisshet och för många valalternativ gör beslutstagandet ännu svårare, precis som många säkert har upplevt så avstår man att ta beslut gällande till exempel val av försäkring eller pensionsfonder just på grund av osäkerhet. I osäkra tider ökar också risken att vi i vårt placeringsbeslut väljer att agera som alla andra vilket leder till ett flockbeteende. 

Så hur ska du då agera i framförallt i oroliga tider och under rubriker som finanskris och lågkonjunktur? Vi människor vill gärna undvika förluster och en stor del i ekonomiskt beslutstagande handlar just om risktagande och eventuella förluster. Viljan att undvika förluster eller förlustaversion, som det också kallas, är många gånger en av anledningarna till att småsparare  gör ännu större förluster. Det kan helt enkelt handla om att inte våga placera sina långsiktiga pengar på börsen utan ha dem på konto med noll ränta eller att hålla kvar i placeringar med stora förluster och hoppas på att kunna tajma in en break even i tron om en återhämtning och i alla  fall kunna sälja aktien till samma precis som man till exempel köpte aktien för. 

De senaste åren har vi haft en global konjunkturcykel som befunnit sig i en expansionsfas. Vi har sett en stark utveckling och till och med all time high på börsen trots pågående oro i världsekonomin som Handelskrig, Brexit. De senaste veckorna har vi fått ta del av makrosiffror som indikerar en så kallad recession. En recession har såklart effekter på ekonomin så hur ska du agera under rubriker som lågkonjunktur och fallande BNP.  Behöver du som sparare agera? 

Vi har fått ta del av en stark ekonomi de senaste åren och att vi nu får siffror som visar på en avmattning i ekonomin och en inbromsning i den globala ekonomin är egentligen inte så oväntat. Som sparare så innebär den här typen av marknadsläge inte nödvändigtvis att du ska avstå att placera dina pengar i fonder eller på aktiemarknaden. Däremot behöver du som sparar se över risken i ditt sparande och försäkra sig om att risknivån i portföljen är hanterbar för dig och att du har en bra riskspridning i sparandeportföljen. 

Tidshorisonten för ditt sparande är också en viktig faktor oavsett vilken typ av konjunkturläge vi befinner oss i. Är det långsiktiga pengar som finns placerade i fonder eller aktier så kan det vara så att vi under den typen av konjunktur som väntas behöver ställa om de förväntningar vi har på förväntad avkastning på sparandet. En svagare tillväxt innebär inte heller nödvändigtvis att du ska sälja av det sparande du har på aktiemarknaden. 

Så i de stunder dina känslor och olika tidningsrubriker styr dig mot rädsla eller irrationella beslut, försök att gå back to basic. Risk är en förutsättning för att dina pengar ska växa, så bestäm risk efter tidshorisonten för ditt sparande och kom ihåg vikten av att vikta sparandeportföljen genom att sprida dina pengar mellan olika tillgångsslag. 

 

Skrivet om boken “Så blir du rik i den digitala ekonomin”
Gå från några hundralappar på sparkontot till att investera som proffsen. Shoka Åhrman vill ge människor en ekonomisk självkänsla så att de kan göra medvetna val och skapa trygga och självständiga liv vare sig du ska börja placera pengar för första gången, eller om du vill gå från att fondspara hos din bank till att börja investera dina pengar själv. Här får du den rätta kunskapen för att våga ta steget mot att själv styra över dina pengar men också verktygen för att undvika de största misstagen. Inte bara det, du får även hjälp att förstå hur dina investeringsbeslut riskerar att påverkas av känslor och psykologiska faktorer.


Skriven av Shoka Åhrman, privatekonom

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

7 banker har sänkt sina boräntor i oktober

1 minuts läsning

Listräntan, den ränta som bankerna skriver på sina hemsidor och som du får om du inte förhandlar med banken, för bundna lån har alltså sänkts hos ett antal banker de senaste dagarna. Hur snitträntan, den faktiska räntan som nya kunder f&a...

Föregående artikel