Hur sparar jag bäst till mina barn, så att de kan få lite pengar som hjälp till studier eller bostad?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Hur sparar jag bäst till mina barn, så att de kan få lite pengar som hjälp till studier eller bostad?

Först vill jag poängtera att det absolut viktigaste du kan göra är att lära dina barn om pengar. Inget sparande i världen är bättre än detta. Så om du inte kan spara alls eller bara lite till dina barn så är det inte hela världen. Men om du inte pratar om ekonomi med barnen så gör du dem en stor björntjänst.

Men tillbaka till sparandet. Pengar som du sparar till dina barn sparar du på lång sikt. Kanske från födseln tills de fyller 18 eller längre. Och för att dessa pengar ska kunna växa så ska dessa pengar in på börsen. På ett sparkonto med 1 procents ränta tar det cirka 70 år för dig att dubbla dina sparade pengar. På börsen tar det bara ungefär tio år, beräknat på en genomsnittlig avkastning på 8 procent per år.

Så här gör du. Öppna ett Investeringssparkonto (ISK) i ditt namn (om du inte vill att barnet får full access till pengarna vid 18 år - då i barnets namn) eller en Kapitalförsäkring med dig som försäkringstagare och ditt barn som förmånstagare. Gör en månatlig automatisk överföring från ditt lönekonto på den summa som du vill spara till dina barn. På kontot så köper du en eller två Globala indexfonder. Om börsen fortsätter att utvecklas så som den gjort historiskt så blir 1 000 kronor i månaden investerat på detta sätt under 18 år drygt 450 000 kronor. Du har då sparat drygt 200 000 kronor och fått närmare 250 000 kronor i ränta och ränta på räntan.

Detta är en fråga från Aftonbladet där jag svarar på läsarnas frågor under rubriken Fråga ekonomen.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Har du rätt försäkring?

1 minuts läsning

Om du har en bil måste den enligt lag försäkras med åtminstone en trafikförsäkring och om du har hemmaboende barn är en barnförsäkring klokt att ha. Har du en båt, en mc, ett sommarställe eller liknande behöver du troligtvis förs...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)