Insättningsgarantin ändrad!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Sparande / Sparkonto /
1 minuts läsning
Insättningsgarantin ändrad!

Från och med 1 juli gäller nya regler för insättningsgarantin – skyddet för pengar på konto stärks!

 

Skyddet = 950 000 kronor

Tidigare gällde skyddet för 100 000 euro vilket nu alltså har ändrats. Dina pengar skyddas nu upp till 950 000 kronor per bank/institut och per person. Skyddet kan också vara högre när det är kopplat till vissa livshändelser till exempel en bostadsförsäljning. Då är det maximala ersättningsbeloppet 5 miljoner kronor.

 

Vad betyder det att ett konto har insättningsgaranti?

Går din bank eller finansinstitut i konkurs, och du inte får tillbaka dina sparpengar, betalar Riksgälden upp till 950 000 kronor till dig för de pengar du har på ett konto med insättningsgaranti. Garantin gäller per person och per bank. Har du mer än så sparat på ett och samma konto bör du alltså skaffa flera konton på olika banker/institut för att garantin ska täcka alla dina sparpengar.

 

Sätter du in pengar i ett inlåningsföretag utan insättningsgaranti så riskerar du att förlora du dina pengar vid en konkurs. Det är ovanligt med konkurser bland dessa bolag och andra inlåningsföretag men det förekommer. Väljer man att spara sina pengar i ett företag utan insättningsgaranti så ska man vara medveten om att den högre avkastning man får också betyder större risk.

 

Idag kan du få upp till 0,9 procent i ränta med fria uttag och insättningsgaranti

Binder du räntan på fem år kan du få få 1,9 procent i ränta. Väljer du ett konto utan insättningsgaranti kan du idag få 6,50 procent i ränta med fria uttag. Jämför sparkonto här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skatteåterbäringen kan komma idag. Låt den stå kvar på skattekontot!

1 minuts läsning

  Begär en utbetalningsspärr Vill du ha kvar din skatteåterbäring på skattekontot begär du en utbetalningsspärr på skatteverket.se. Då sitter dina skattepengar kvar på ditt skattekonto och genererar ränta tills du häver s...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)