Insättnings-garantin i fara!?

Insättnings-garantin i fara!?

Den statliga insättningsgarantin har minskat med 67 000 kronor under det senaste året på grund av euron som har rasat i värde. Vad händer vid en eurokollaps?

 

Vad är statlig insättningsgaranti?

Insättningsgaranti innebär att staten garanterar de pengar som du sätter in på konton i banker och kreditinstitut som är anslutna till insättningsgarantin. Går banken eller kreditinstitutet i konkurs innebär garantin att den som har satt in pengar får tillbaka dem. Mer information hos Riksgälden.

 

Garantin infördes 1996 och låg då på 250 000 kronor för att år 2008 höjas till 500 000 kronor. Idag är insättningsgarantin kopplad till euron och garantin gäller för beloppet 100 000 euro, vilket är gemensamt inom hela EU. Du kan alltså maximalt få ut 100 000 euro per bank/institut.

 

Hur har garantin påverkats av eurons fall?

Den rekordlåga euron, som säkert gläder många semesterresande svenskar just nu, är dock ingen bra nyhet för oss som sparar pengar på bankkonto. Om euron skulle falla ytterligare så kan insättningsgarantin komma att bli lika låg som vid införandet av garantin. Vid en eurokollaps krävs en snabb lagändring för att insättningsgarantin ska fungera.

 

Unni Jerndal, kommunikationschef på Riksgälden, säger i en artikel i Svenska Dagbladet att om detta otänkbara mot all förmodan skulle inträffa (eurokollaps) så finns det en beredskap för en snabb lagändring. Dessutom förhandlar regeringen just nu på EU-nivå för att få uttrycka garantin i kronor.

 

Att tänka på!

  • Har du idag en summa pengar på ett konto med insättningsgaranti och är orolig för att eurons fall kan göra att garantin, vid en konkurs, inte ger dig alla pengar tillbaka? Öppna ett konto i en annan bank och sätt över hälften av pengarna där. Insättningsgarantin gäller för 100 000 euro per bank/institut.
  • Du kan skaffa ett gemensamt konto med någon (medkontohavare). Insättningsgarantin ger varje person ersättning på upp till det maximala beloppet.

 

Här kan du se vilka banker och kreditinstitut som är anslutna till insättningsgarantin och även jämföra vilka banker som har bäst sparränta: Jämför sparräntor och sparkonton

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Big Mac-index och finanskris!

1 minuts läsning

  År 1986 publicerade tidsskriften The Economist Big Mac-index för första gången. Indexet ger en uppskattning av ett visst lands prisnivå genom att jämföra kvoten mellan en amerikansk Big Mac och en Big Mac i andra länder omräknat i dollar. ...

Föregående artikel