Jag förbereder mig på en bostadsbubbla

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
3 minuters läsning
Jag förbereder mig på en bostadsbubbla

Svenska Dagbladet skrev i förra veckan att snittpriserna på bostäder i Stockholms innerstad sjönk under oktober. Och ingen har väl missat diskussionerna om huruvida vi har en bostadsbubbla i Sverige just nu. Jag skrev en krönika i Aftonbladet i oktober som jag tänkte dela med mig av här.


Jag tror inte att vi har en bostadsbubbla idag. Men jag förbereder mig för att bostadsbubblan ska spricka. Hur går det ihop?

Ekonomers prognoser och ”gissningar” om framtiden är ungefär lika precisa som meteorologers långtidsväderprognoser. Det vill säga inte alls. Det finns en uppsjö av undersökningar där man har tittat på hur väl våra (japp, jag är ekonom) prognoser stämmer med faktiskt utfall. Och det är inte en rolig läsning. Vi ekonomer, liksom meteorologerna och de flesta andra, är inte bra på att förutse framtiden. Och det är inte för att vi är okunniga eller dumma, utan för att vår värld är så komplex att det helt enkelt är mycket svårt att se in i framtiden. Till och med Riksbanken kritiserade sig själva häromåret och konstaterade att de var sämst, när de jämförde sig med bankerna med fler, att ge prognoser om räntan.

Förbered dig för en bostadsbubbla!

Att jag idag inte tror att vi har en bostadsbubbla som snart ska spricka är ingen bra åsikt att tro på och följa. Att andra ekonomer går ut och varnar för att vi har en extremt uppblåst bubbla och att den bara är millimeter/sekunder ifrån att explodera är inte heller det en bra åsikt att tro på och följa. För ingen vet. Ingen har en kristallkula som funkar.

Så vad ska man göra då när det kommer till bostäder och lån? Jo, fundera mindre över om vi har en bubbla eller inte och planera och agera istället utifrån att allt kan hända, när som helst:

 

  1. Behöver du en bostad - köp. Men belåna dig inte till max. Tänk lite mindre än vad du skulle vilja och kanske lite längre ut från stan.
     
  2. Amortera/spara det du kan nu. Idag har vi extremt låga räntor. SBAB spår att vi om fem år har fem procent i ränta på våra bolån. Det är nästan fem gånger så hög ränta som de flesta av oss har idag. Så amortera nu. Spara nu. Då klarar du situationen bättre sen.
     
  3. Förhandla med banken om räntan du betalar för ditt bostadslån. Du ska inte betala listräntan. Sikta på snitträntan! Och kolla med några fler – kanske dags att vara otrogen mot banken?
     
  4. Tänk över din situation och planera för framtiden. Vad skulle hända om räntan gick upp till sju procent? Kan du bo kvar? Vad händer om du blir arbetslös? Behöver du skaffa en inkomstförsäkring för att slippa sälja och flytta då? Eller ett låneskydd?

 


Om du är väl förberedd så kan du hantera en spräckt bubbla och slipper agera i panik. För så länge du kan bo kvar om priset på din bostad går ner, så klarar du dig. Priserna har alltid och kommer alltid att gå upp och ner. Det du vill undvika till varje pris är att belåna dig så högt att du inte klarar av att betala räntan när den går upp, samtidigt som priset på din bostad går ner, och du måste sälja. DET är viktigare att fokusera på än att oroa dig för OM vi har en bostadsbubbla eller ej.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Varför stödköper Riksbanken statsobligationer?

5 minuters läsning

Jag får många frågor från läsare som undrar vad det egentligen betyder att Riksbanken köper statsobligationer: Varför och vad vill man uppnå? Är det samma sak som att trycka mer pengar? För att förklara detta så ställde jag ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)