KI varnar för bostadsbubbla. Hur ska man agera?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
KI varnar för bostadsbubbla. Hur ska man agera?

I tisdags gick Konjunkturinstitutet (KI) ut och varnade om att Sverige befinner sig i en bostadsbubbla. KI pekar ut en oväntad och kraftig räntehöjning som det största hotet mot bostadspriserna.


Myndighetens recept är att under kontrollerande former ta fram långsiktiga verktyg för att kyla av bostadsmarknaden. En nedtrappning av ränteavdragen och ett återförande av fastighetsskatten är möjliga alternativ enligt KI.

Vad bör man göra som privatperson?

Det finns inget som säkert visar på att vi har en bostadsbubbla, även om många anser det. Men om så är fallet är det osannolikt att bubblan skulle spricka just nu. Att försöka tajma marknaden och köpa och sälja vid ”rätt” tillfälle är mycket svårt. Vi behöver alla bo någonstans, och att spekulera i sitt boende är inget jag rekommenderar. Men att förbereda sig inför sämre tider är viktigt.

Det viktigaste, om möjligt, är att inte belåna sig för mycket.

Det är viktigt att ha en marginal som gör att man kan bo kvar även om priset på bostaden sjunker rejält. Och glöm inte att efter en nedgång kommer en uppgång. Om du bara har en marginal behöver en sprucken bubbla eller pyspunka inte påverka dig markant. Du bor kvar eller byter bostad (säljer billigt men köper också billigt) och efter en tid är priserna uppe på tidigare nivåer igen.

Amortera och/eller spara nu när räntorna är låga

Vi har extremt låga räntor idag vilket gör att utgifterna för våra bostäder ligger på en låg nivå historiskt sett.  Passa på att amortera och/eller spara nu så är du bättre rustad inför framtiden när räntorna går upp och även inför en potentiell spricka i bubblan.

Vad kan hända om du är högt belånad och priserna sjunker drastiskt?

Efter en lagändring 2014 får banken säga upp ett lån när säkerheten för lånet (pant i fastighet eller bostadsrätt) har försämrats avsevärt till följd av någon annan orsak än en allmän prisnedgång till exempel på grund av en brand eller vanvård. Banken har alltså inte rätt att säga upp ditt lån även om värdet på din bostad sjunker.
 

Sammanfattningsvis, hur ska man agera nu?

  • Gör inget förhastat.
  • Behöver du en bostad - köp. Men belåna dig inte till max.
  • Amortera/spara det du kan.
  • Tänk över din situation och planera för framtiden.
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Tittar du i backspegeln för att ta reda på hur vägen framför dig ser ut?

2 minuters läsning

Jag tror att marknaden är effektiv men inte helt effektiv Oavsett hur disciplinerade vi människor är så handlar vi ofta med känslor. Våra känslor/bias påverkar ofta våra beslut mer än empirisk data. Många av oss tror att så in...

Föregående artikel