Kommer vi snart att få betalt för att låna pengar?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Kommer vi snart att få betalt för att låna pengar?

Jag skrev nyligen om minusränta på sparkontot här i nyhetsbrevet och funderade över om det kan bli möjligt om Riksbanken sänker räntan ytterligare. Nu ställer sig vissa frågan om minusränta på bolån kan bli verklighet?

Igår kom Nordeas ekonomer med en färsk rapport som siar om framtiden. Banken räknar med att:

 • Tillväxten i år faller till 1,3 procent för att fortsätta ned till 1,2 procent 2020.
   
 • Arbetslösheten väntas stiga till 6,6 procent i snitt i år och 7,1 procent 2020.
   
 • KPIF-inflationen antas sjunka till 1,6 procent i år till 1,5 procent 2020 och 1,4 procent 2021.
   
 • Riksbanken sänker reporäntan till minus 0.5 procent i december i år.
   
 • Kronan försvagas till 11 kronor mot euron i år.

 
Om Riksbanken fortsätter att sänka reporäntan - kan vi då få betalt för att låna?
 
För några år sedan var det ingen som trodde att reporäntan någonsin skulle kunna ligga på minus. 4 år senare har vi så smått vant oss med den låga räntan. Vad som händer om vi går in i en lågkonjunktur nu är det ingen som vet. Att reporäntan kan sänkas ytterligare om det behövs har Stefan Ingves, Riksbankschef, bekräftat och Riksbanken kan även sänka räntan för specifika ändamål (tex bolåneräntor) för att stimulera ekonomin. Så vad händer om Riksbanken fortsätter att sänka, kanske mot -1 procent? Kan en negativ bolåneränta bli verklighet då. Först kanske för bostadsrättsföreningar, och sen för oss bostadsägare?
 
Det enda vi kan vara säkra på är att vi inte kan vara säkra på något. 
 
Vår ekonomiska värld är så komplex att den är omöjlig att förutse. Men vad vi vet med säkerhet är att otrogna bankkunder får bättre ränta på sitt bolån än trogna bankkunder. Så passa på nu när räntorna är låga att kräva en bra ränterabatt hos din bank. Vill de inte ge dig det - byt bank. Och skaffa ett sparkonto med ränta när du ändå håller på.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

7 tips för en bättre ekonomisk höst

2 minuters läsning

Det enda du behöver är lite tid och fokus. Sätt dig en kväll med internetbanken framför dig. Ta hjälp av någon av de appar för privatekonomin som finns om din internetbank inte erbjuder någon summeringsfunktion. Och nu är det dags att göra ...

Föregående artikel