Kvinna, hur sparar du?

Spara pengar /
4 minuters läsning
Kvinna, hur sparar du?

Kvinnor har fler anledningar till att spara. Vi tjänar mindre än männen och behöver därför mer eget kapital för att kunna köpa en bostad på egen hand, vi blir mer sårbara vid en separation och vår framtida pension är betydligt lägre än männens.

52 procent av kvinnorna känner ett behov av att komplettera den förväntade pensionen med ett privat sparande i jämförelse med 40 procent av männen. Detta trots att 77 procent av kvinnorna redan sparar i fonder, antingen genom sin tjänstepension eller genom ett privat fondsparande.

Problemet är att vi lägger undan mindre pengar, tar mindre risk och ser inte till våra pengar lika ofta som männen. Vi kvinnor är mer försiktiga och placerar våra pengar där de knappt får avkastning. Att vi har möjlighet att lägga undan mindre pengar är det inte alltid vi kan göra så mycket åt. Givetvis kan vi fundera på om vi kan göra klokare prioriteringar, jämföra priser och sträva efter att jobba heltid, men finns det inte pengar över så finns det inte. Det du kan fundera på är hur du hanterar ditt befintliga sparande.

 • Har du valt rätt sparkonto som ger dig ränta?
   
 • Hur mycket buffert behöver du för att klara av oväntade utgifter och händelser?
   
 • Har du ett sparkonto för planerade utgifter som ligger i närtid?
   
 • Kan du ta en högre risk med en del av ditt sparande för att på sikt få bättre
   
 • Avkastning?


Frågan återstår, varför är vi inte mer aktiva och ser till våra pengar oftare och intresserar oss för hur det går?

Konsumentverkets undersökning ”Långsiktigt sparande – en ojämnställd marknad” visar att kvinnor tycker det är svårare än vad män gör att hitta oberoende information för att till exempel kunna jämföra olika sparprodukter. Därför tycker jag att det är toppen att det finns flera verktyg som underlättar för oss konsumenter.

På sajten Konsumenternas.se kan du enkelt jämföra sparkonton, ISK (investeringssparkonto) och kapitalförsäkringar. Är du nyfiken på att köpa fonder kan du använda de utmärkta verktygen som finns på Morningstar.se.

Undersökningen från Konsumentverket visar också att kvinnor förlitar sig i högre grad på bankens rådgivare och vår partner, medan män litar i högre grad på sin egen förmåga eller tar del av mer marknadsspecifika källor som facktidningar och dagstidningar. Att ta någon annans råd utan att fullt förstå innebörden eller förstå hur marknaden fungerar bäddar för
mycket missförstånd och är kanske anledningen till att vi är mer försiktiga med våra sparpengar. Vi hamnar i ett slags moment 22 där vi vill och bör ta aktiva beslut om vårt sparande men kunskapströskeln är för hög.

Förutom att kvinnor inte har samma ekonomiska förutsättningar som män har, visar en undersökning från SCB att vi även har sämre tidsmässiga förutsättningar att ägna oss åt vårt sparande eftersom att kvinnor lägger mer tid på det obetalda hem- och hushållsarbetet. För att kunna vara en aktiv konsument som gör medvetna val krävs bland annat tid, ekonomiska förutsättningar, motivation och självförtroende.

Med begränsade ekonomiska resurser och mindre tid till förfogande är det motivationen och självförtroendet som vi faktiskt kan jobba på. Det finns flera aktörer som erbjuder kurser i privatekonomi samt aktie- och fondkunskap för nybörjaren som ger dig grundkunskaperna och förtroendet att faktiskt börja spara på ett smartare vis . Dessutom finns många gratis
onlinekurser av oberoende (och nyligen flera kvinnliga) aktörer som tex Börshajen och Ekonomiguiden där man kan lära sig mer om hur privatekonomi och sparande funkar ett steg i taget. Kanske är det dags för oss att införa syjuntan/bokkvällen i ett nytt format men med fokus på privatekonomi och sparande. Samla ihop kvinnorna i ditt liv, se ett avsnitt av en onlinekurs, diskutera och hjälp varandra att välja rätt.

Många av oss har redan lämnat skolan och vi har inte tid att vänta på analyser och forskningsprojekt som sänker trösklarna till den fram tills nu mansdominerade finansiella marknaden. Varje sparad krona och varje månad spelar stor roll för din självständighet och för din framtid. Så låt oss börja nu!

5 tips för att få igång ditt sparande:

 • Ditt första mål bör vara en buffert – öppna ett sparkonto med målet att ha 2-3 månadslöner minst.
   
 • Nästa steg är att skaffa dig ett Fuck off- kapital – ett sparande du ska skydda i alla lägen. Separat från allt annat sparande och bara ditt för de fall du vill byta jobb,lämna en partner eller starta om. Skriv äktenskapsförord!
   
 • Lägre lön och deltidsarbete påverkar din pension. Kompensera det genom att ha ett eget långsiktigt pensionssparande. Månadsinsättning till ett sparande i globala indexfonder med låg avgift är vägen att gå.
   
 • Ägna en timme i veckan åt att lära dig nåt nytt om privatekonomi, sparande, fonder eller aktier- antingen online eller gå på en riktig kurs.
   
 • Investera aldrig dina pengar i något du inte förstår och se till att sprida din risk genom att spara i olika former.Skriven av Sharon Lavie, familjeekonom Ikano Bank och expert i Compricers Expertpanel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Detta behöver du tänka på och göra innan 2019 blir 2020

5 minuters läsning

Ränteavdraget - vill du fördela om det?   På årets betalda räntor upp till 100 000 kronor gör att din skatt reduceras med 30 procent av ränteutgiften. På räntor över 100 000 kronor gäller 21 procents reducering.    &...

Föregående artikel