Låg ränta (snart minusränta?) och amorteringskrav. Ska man binda nu?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Låg ränta (snart minusränta?) och amorteringskrav. Ska man binda nu?

Reporäntan ligger på 0, du kan binda ditt lån på 5 år och få lägre ränta än den rörliga och amorteringskraven knackar på dörren. Vad ska man göra?


Bankerna har sänkt med mellan 0,13 och 0,20 procentenheter

Efter Riksbankens sänkning av reporäntan till 0 den 28 oktober har alla banker sänkt sina rörliga bolåneräntor: Handelsbanken -0,14, SBAB -0,20, SEB -0,15, Swedbank -0,13 och MittBolån -0,20 procentenheter.

SBAB sänkte 5-års räntan dramatiskt

I tisdags (17/11) meddelade SBAB att man sänker sin ränta på 5 års bundna lån med 0,65 procentenheter till 2,1 procent. Nu kan vi alltså låna på 5 år till en lägre ränta än den rörliga.

Minst 2 procent av lånet ska amorteras varje år

I förra veckan kom förslaget från Finansinspektionen om nytt amorteringskrav: Amortera två procent av lånet ner till 70 procent av köpeskillingen och sen en procent per år ner till 50 procent av köpeskillingen. Amorteringskravet gäller bara nya lån men det är fortfarande oklart vad som definieras som ”nya” och när kravet träder i kraft. Tidigast i vår tror många att kravet blir verklighet.
Läs mer om kravet här >>

Att binda sitt bolån kan man se som en försäkring

Man betalar ofta (även om läget är tvärt om just nu med SBAB) något mer för bunden ränta men försäkrar sig samtidigt för eventuella höjningar. Just nu skulle jag säga att ”försäkringen” har en billig premie. Om man inte har ett stort utrymme i sin ekonomi kan det vara bra just nu att binda sitt bolån på en längre bindningstid. Tänk dock på att man får betala en avgift om man bryter bundna lån i förtid.
Läs mer om det här >>

Låg ränta en lång tid framöver

Om man stannar kvar med rörlig ränta kan man också känna sig lugn. Att SBAB nu erbjuder lägre ränta på 5-års bindningstid tyder på att de tror på en låg räntan en lång tid framöver. Enligt Riksbankens prognos kommer räntan att börja höjas först under mitten på år 2016. Och i veckan gick Stefan Ingves, Riksbankschef, ut med att negativ ränta inte är en omöjlighet om inte inflationen tar fart.

Om du väljer att binda ditt lån eller inte – glöm inte att försöka pruta. Och glöm inte att spara genom amortering eller på annat vis – så är du väl förberedd för högre räntor i framtiden.

Lycka till!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Sluta spara till din privatpension nu…

2 minuters läsning

Ungefär 38 procent av oss har ett avdragsgillt privat pensionssparande. Enligt en undersökning av TNS Sifo, beställd av Skandia, så tänker hälften av dessa fortsätta spara i sitt avdragsgilla pensionssparande nu när avdragsrätten nästan helt ta...

Föregående artikel