Läge att binda sparpengarna för bättre ränta?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Läge att binda sparpengarna för bättre ränta?

Räntan på skattekontot ska tas bort, korta räntefonder levererar ingen avkastning, börsen känns osäker för korta investeringar och rörliga sparkonton kommer inte upp över en procent i ränta. Är det läge att binda sparpengarna på några år?


Tveksamt är mitt svar.  Det krävs i alla fall att du funderar lite innan.
När vi funderar på om vi ska binda våra bostadslån gissar vi hur hög räntan kommer att vara om några år. Trots att Riksbankens prognos visar på låg ränta lång tid framöver så tror de flesta att räntan kommer att gå upp. Frågan är inte om utan snarare när och hur snabbt. Vi bör fundera på liknande sätt när det kommer till våra sparkonton.

Enligt en rapport från SBAB fick vi i förra veckan veta att korta räntefonder utvecklades med minus 0,2 procent förra året. ”En jämförelse med några av de största korträntefonderna visar också att inte någon av dessa fonder kommit i närheten av sparkontots avkastning de senaste fem åren”, skriver Tor Borg, chefekonom på SBAB, i rapporten.

Vad händer med räntan på sparkonton och räntefonder om räntan går upp? Jo, räntan på dessa går även de upp. Och sitter du då på ett bundet sparkonto så kanske du missar att få en högre ränta och/eller missar möjligheten att återigen kunna lägga in dina sparpengar i en korträntefond, när dessa börjar leverera ränta. Men visst, det omvända gäller också. Tror du på fortsatt sjunkande räntor kan ett bundet sparkonto vara bra när räntorna sjunker ännu mer.

Andra nackdelar med ett bundet sparkonto är att du förlorar all ränta om du skulle behöva göra ett uttag – om du behöver pengarna. Rörliga sparkonton har ofta fria uttag vilket gör att du är fri att ta ut och sätta in pengar på kontot med bibehållen ränta. För några kanske det är en fördel att man inte får röra pengarna?

Idag finns det fem aktörer med en ränta på mellan 0,8-0,9 procent på rörliga sparkonton. Storbankerna erbjuder ingen ränta idag på rörliga sparkonton. Väljer du att binda på tre år kan du få 1,75 procent i ränta hos en nischbank. Bästa storbank erbjuder 0,64 procent i ränta om du binder pengarna på tre år. Väljer du att binda på 5 år får du max 1,90 procent i ränta. Bäst storbank erbjuder 1,10 procent i ränta om du binder pengarna på fem år.

Mina tips just nu:

  • Var försiktig med korta räntefonder. Vill du ändå ha en, se till att den har låg avgift, annars kommer du få negativ avkastning.
     
  • Att ha kvar pengar på skatteverket med 0,8 procent i ränta fungerar fortfarande och är ett bra och säkert alternativ. Det krävs en lagändring innan räntan kan, som planerat, tas bort. Glöm inte att begära en utbetalningsspärr.
     
  • Välj ett sparkonto hos en nischbank. Även om storbankerna erbjuder ränta på bundna konton så är den betydligt lägre än nischbankernas. I en del fall lägre än vad du får på rörligt konto hos en nischbank.

 

Fundera innan du binder pengarna i ett bundet sparkonto. Vill du ha ett bundet konto välj inte längre än tre år. Skillnaden i ränta mellan 3 år och 5 år är mycket liten och har du pengar du vill investera på 5 år eller mer bör du fundera på billiga indexfonder istället. I alla fall för en del av dina sparpengar.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Dags att se över båtförsäkringen!

2 minuters läsning

Fler utställare och större montrar Intresset visar på att båtbranschen är på väg tillbaka efter flera tuffa år. ”Utställarna visar mer av sitt sortiment och fler modeller och gasar på”, säger mässans projektchef Han...

Föregående artikel