Lägre ränta vid stort bolån

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Lägre ränta vid stort bolån

Det skrev Svenska Dagbladet (SvD) igår och konstaterar att rabatten på bolåneräntan är betydligt större på ett lån på 2 miljoner kronor än på ett lån på 1 miljon – allt annat lika.


Ju högre lån du har desto lägre ränta. SvD använde SBAB:s bolånekalkyl som visar att stora lån ger högre ränterabatt. Lägst ränta oavsett storlek på lånet får man vid en belåningsgrad på omkring 55 procent.

 


(Källa:  SvD - Villaägarnas sammanställning av SBAB:s siffror)

Håkan Larsson, boekonom på Villaägarna, säger till SvD att det är allvarligt att hushåll får bättre villkor ju högre lån man har samtidigt som dagens politiker inför regler för att minska utlåningen. ”Att man får lägre ränta vid hög riks upplevs som ologiskt bland våra medlemmar” säger Håkan till SvD.

Enligt Tor Borg, chefsekonom på SBAB är det naturligt att större bolån ger lägre ränta. ”De fasta kostnaderna för banken, såsom uppläggningskostnader, är ju desamma oavsett om lånet är på en halv miljon kronor eller fem miljoner kronor”, säger han till SvD.

Att bankerna tjänar mer på att låna ut mer borde också vara en anledning till lägre ränta på större lån. I siffrorna från SBAB ser vi att vid 85 procents belåning har lånen samma nivå på räntan i genomsnitt. Det är när ”risken” går ner, dvs när lånet är under 85 procent av marknadsvärdet på bostaden som räntorna börjar sjunka, brantare för de större lånen.

Det viktiga är att man som konsument endast lånar det man verkligen behöver. Kalkylen att låna mer för att få lägre ränta faller snabbt samtidigt som man tar högre risk.

Att vara aktiv och förhandla om din bolåneränta när ränterabatten går ut och när du flyttar är det viktigaste du kan göra för att hålla nere dina bostadskostnader, förutom att köpa en billigare bostad. Nöj dig aldrig med din banks ränteerbjudande utan att undersöka andra bankers erbjudande till dig. Byt bank om du måste.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Polisen varnar för bedrägeri via nätet

2 minuters läsning

  Lämna aldrig ut kortuppgifter, kontouppgifter eller information från din bankdosa till någon som mejlar eller ringer dig om det inte är du som har intitierat kontakten med företaget. Inte ens om det är polisen.    Använd s&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)