Låt inte mellandagsrean leda till baksmälla för plånboken

Privatekonomi /
3 minuters läsning
Låt inte mellandagsrean leda till baksmälla för plånboken

Förra året spenderade vi svenskar 7,1 miljarder kronor under Black Friday och nu väntar även mellandagsrean. Men för dig som sitter hemma med bankkortet redo att fynda är det viktigt att tänka först innan du köper. Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, ger några tips.


Mellandagsrean, precis som Black Friday, symboliserar för många en möjlighet att köpa den där mobilen eller TV-apparaten man annars inte haft råd med. Men för de kanske flesta är det till syvende och sist en dag för känslomässigt skuldfri konsumtion av varor man inte nödvändigtvis behöver, men däremot "villhöver". Även om vi lägger undan den klimatpåverkan som blir ett direkt resultat av konsumtionshets och masskonsumtion, kvarstår en privatekonomisk problematik som följd av detta beteende.

Många ångrar köp de gjort under rean. Så varför känner vi oss pressade att shoppa loss, även om vi vet att vi kanske kommer ångra köpet efteråt? Som människor är våra hjärnor programmerade för att gå igång på rea-hetsen. Delvis handlar det om den så kallade "social proof"-teorin, att vi helt enkelt vill passa in genom att agera som andra, men även om det faktum att våra hjärnor går igång på snabba belöningar. När vi gör ett "kap" på rean aktiveras hjärnans belöningscentrum, vilket får oss att må bra i stunden.

Shokas 5 tips
Hur kan du då kringgå din egen hjärna, och säkerställa att du inte vaknar upp dagen efter rean med en ekonomisk baksmälla? Tursamt nog finns en rad tips som kan hjälpa dig att ta ett steg tillbaka innan du klickar på köpknappen.

1. Kör tvåmetersregeln för rea-erbjudanden

För att undvika onödiga inköp under mellandagsrean kan du försöka att undvika frestelsen. Håll dig borta från butiker, och öppna inte mejl med rea-erbjudanden. Ta istället två stora steg tillbaka och fundera på vad du behöver, och vad du verkligen vill lägga dina pengar på.

2. Påminn dig själv om att rea inte behöver betyda billigt

Det finns inget krav på att en butik, vare sig den är fysisk eller online, måste jämföra ett rabatterat pris med ett ordinarie pris. Istället kan exempelvis rekommenderat pris lyftas fram. Just därför har Konsumentverket varnat för att prissänkningar i samband med stora reor, som exempelvis Black Friday och mellandagsrean, inte nödvändigtvis är så stora som de utger sig för att vara.
 
3. Gör din research!

Om det trots allt finns något som du verkligen behöver köpa under rean, gör då först din hemläxa. Hitta de bästa priserna på olika jämförelsesajter och glöm inte att pruta. Vi har en ny prutkultur i Sverige och på många varor kan man fråga efter ett bättre pris med goda chanser att få det (exempelvis om varan är dyr eller om man gör ett större inköp).

4. Undvik tilläggsförsäkringar

En annan vanlig fallgrop för dig som behöver köpa något under rean är att råka övertalas att teckna olika slags tilläggsförsäkringar på inköp av sådant som mobiltelefoner, cyklar och hemelektronik. De är oftast onödiga och alltid för dyra.

5. Vad du än gör: låna inte pengar till julklappar, resor och mat

Det kostar nästan alltid mer än det smakar, i efterhand. En tumregel är att se konsumtionslån som ”mentalt förbjudna” och det gäller även mindre inköp på kredit och avbetalning.

Skriven av  Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, och expert i Compricers expertpanel.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så blir skatten på ISK och KF 2021

2 minuters läsning

Statslåneräntan den 30 november varje år påverkar en rad olika företeelser inom skattelagstiftningen. Bland annat den skatt du som har ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring (KF) ska betala. Oförändrad skatt på ISK och K...

Föregående artikel