Min bolåneförhandling: erbjudanden från 1,23 % till 2,00 %

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Min bolåneförhandling: erbjudanden från 1,23 % till 2,00 %

Bankerna redovisar ökade intäkter från våra bolån och är trots det inte lätta att förhandla med. Det blev jag just varse.


De fyra storbankerna har nu presenterat sina resultat för kvartal två. Under det första halvåret i år har räntenettot, dvs det som bankerna tjänar på mellanskillnaden mellan in- och utlåning, bidragit till 58,9 miljarder kronor. Det är 2,5 miljarder kronor mer än samma period förra året.

Bankerna tjänar alltså väldigt bra på våra bolån. Marginalen som bankerna har på bolån låg på rekordhöga 1,72 procent i mars i år. Att jämföra med en marginal på 0,2 procent år 2009.

”Allt vi betalar i bolån går till vinst. När bankerna säger att de är hårt pressade av regler visar kvartalsrapporterna att det inte stämmer. De tjänar rekordmycket pengar”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, till Expressen dina pengar.

”Ingen av storbankerna är särskild pigga på konkurrens”
Det säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, till Aftonbladet i samband med rapporterna. Och detta är något jag själv just har blivit varse. Min ränterabatt på mitt bolån hos SEB går ut nu under sommaren. Jag hade turen (två år sedan) att få ett lån hos SEB när räntan baserades på deras upplåningskostnad + pålägg, istället som nu på listränta - rabatt. Jag förstår varför banken har tagit bort detta sätt att sätta räntan eftersom det blir svårt för banken att öka sin marginal när upplåningskostnaderna sjunker. Jag har på grund av detta idag en ränta på 1 procent – troligtvis en rimlig ränta och den jag hade kunnat få idag om bankerna inte hade ökat på sina marginaler. Att jag inte skulle få behålla min låga ränta blev jag dock snabbt upplyst om.

Så här gick min förhandling
Jag började med att kontakta SEB, min nuvarande bank, och fick besked om att den lägsta ränta de kunde ge mig var 1,48 procent.

Efter det kontaktade jag nedan banker för att se vad de kunde erbjuda. Jag bad dem om en ungefärlig ränta utifrån mina uppgifter eftersom jag inte ville att de alla skulle ta en kreditupplysning på mig.

 • Danske Bank: Lägst 1,34 % om jag blir medlem i Saco
   
 • Ålandsbanken: 2,00 %. Om jag kunde investera minst 500 000 kronor kunde de ge mig en individuell rabatt på räntan.
   
 • SBAB: 1,23 % enligt uträkning på deras sajt
   
 • Handelsbanken: 1,44 %
   
 • Skandiabanken: 1,46 %
   
 • Swedbank: 1,43 %

 

Eftersom det går att få fram en ränta direkt på sbab.se så gjorde jag detta först för att ha något att jämföra med. Jag berättade om detta erbjudande till de andra bankerna i samtalen. De flesta gratulerade mig direkt och sa att de är långt ifrån att kunna matcha det. SEB informerade också om fördelen med att de är en fullservicebank. Jag svarade att eftersom jag kan ha kvar mitt lönekonto hos dem, jag har mina fonder hos Avanza och mitt sparkonto hos en nischbank som ger ränta, så finns det ingen anledning för mig att betala 25 punkter mer för mitt bolån. Det förstod bankkvinnan på SEB.

Så det blev SBAB denna gång! Med 1,23 procents ränta. Allt rörligt.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Claes Hemberg varnar för bitcoin…

2 minuters läsning

Bitcoin kraschen Den digitala penningbrasan bitcoin har sedan mars stigit över 250%, till över 3 000 dollar, helt utan verklig anledning eller nytta. Det brukar vi kalla pyramidspel. Används den dessutom av kriminella talar vi om ett samhällsproblem, f&o...

Föregående artikel