Minusränta på skattekontot!?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Sparande / Sparkonto /
1 minuts läsning
Minusränta på skattekontot!?

80 miljarder kronor har privatpersoner och företag stående på sina skattekonton – något som Riksgälden anser problematiskt. Nu kan ett maxtak och minusränta införas.


År 2015 tipsade jag er läsare om att använda skattekontot som sparkonto (Använd skattekontot som sparkonto och få 0,8 % i ränta!). Storbankerna erbjöd oss 0 procent i ränta på sina sparkonton och därför tyckte jag att 0,8 procent i ränta (0,56 % och ingen skatt » 0,8 %) som skattekontot erbjöd var ett bra alternativ. Ett år senare signalerade Magdalena Andersson att räntan på skattekontot skulle sänkas till noll procent. Och så blev det den 1 januari 2017.

Nu föreslår Riksgälden ett tak på skattekontot – eller minusränta för riktigt stora belopp.

Riksgälden bedömer att det idag finns 80 miljarder kronor på skattekonton som utgör rena kapitalplaceringar från privatpersoner och företag. Tidigare fick företag ränta hos bankerna för insatt kapital men i och med minusräntan har denna möjlighet försvunnit – och insatt belopp på skattekonton har ökat framförallt från företag.

Anledning till möjlig minusränta på skattekonton?

-Upplåningen blir dyr för staten. Om samma pengar hade lånats på marknaden hade kostnaden blivit nästan 1,5 miljarder kronor lägre.

-Det ökade sparandet på skattekontot innebär att staten inte behöver sälja lika mycket obligationer för att finansiera statskulden, vilket skulle kunna förvärra läget i en framtida ekonomisk kris. Sveriges statskuld är låg och Riksbanken har köpt upp nästan hälften av alla statspapper vilket har resulterat i att det finns få obligationer i omlopp som investerare kan köpa = sämre likviditet.

Magdalena Andersson, finansminister i den rödgröna övergångsregeringen, svarar att hon inte vill kommentera Riksgäldens förslag i och med att hon sitter i en övergångsregering. Så om minusräntan på skattekontot blir en verklighet, och när den i sådana fall införs, vet vi inte.

Till dess, passa på att se över om du har mycket pengar på ditt skattekonto utan ränta. Idag kan du få 0,8 procent i ränta hos några aktörer, med insättningsgaranti och fria uttag.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Investera inte i den aktie du tror mest på!

2 minuters läsning

Keynes skönhetstävling är ett koncept utvecklat av John Maynard Keynes, en brittisk nationalekonom, som 1936 ifrågasatte antagandet att aktiemarknader är effektiva och att priset på finansiella tillgångar speglar all tillgänglig information. Han ans&ar...

Föregående artikel