Minusränta på sparkontot?

Minusränta på sparkontot?

Blir det en sanning snart? Eller är det redan så?

När Riksbanken för första gången sänkte räntan till minus år 2015 lyftes frågan att vi kan komma att få betala för att “förvara” våra sparpengar hos banken - minusränta på sparkontot alltså. Många hävdade att så redan är fallet eftersom många betalar avgifter för lönekontot och sparkontot, samtidigt som vi inte får någon ränta.

Nu har frågan lyfts igen. I en intervju med Bloomberg sa Nordeas storägare Sampos att minusränta på sparkontot kan bli verklighet. Och igår (20/8 2019) införde den danska banken Jyske Bank minusränta för sina privatkunder - dock endast för de med över 7,5 miljoner danska kronor på sparkontot.

Riksbanken höjde reporäntan för första gången på 8 år i fjol men de fortsatta höjningarna verkar ha kommit av sig. Den amerikanska centralbanken sänkte sin styrränta nyligen, första gången på 11 år, och även om den Europeiska centralbanken inte rörde styrräntan vid sitt senaste besked så signalerar de att ytterligare stödåtgärder för att hålla inflationen uppe är troliga. Signaler som alla tyder på att minusräntan är här för att stanna - länge.

När Svenska Dagbladet nyligen ställde frågan om minusränta på sparkontot till storbankerna så svarar de alla att det idag inte finns några sådana planer. När vi på Compricer frågade några kunder på instagram huruvida de kommer att ta ut sina pengar och sätta dom där de kan få ränta (ifall det blir minusränta på sparkontot) så svarade så gott som alla ja.

Idag erbjuder storbankerna 0 procent i ränta på sina sparkonton. Hos de mindre bankerna kan du få en ränta upp till 0,95 procent med fria uttag och insättningsgaranti. 

Skaffa ett konto med ränta. 10 minuter och du är igång:

  1. Öppna ett sparkonto hos en bank/ett sparinstitut som erbjuder ränta. Se vår jämförelse i tabellen här under.
     
  2. Koppla ihop ditt lönekonto med sparkontot och överför pengar.
     
  3. Se till att kontot har insättningsgaranti!
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Goda nyheter: 20 procent lägre elnätspriser

1 minuts läsning

Elnätspriserna har ökat med 27 procent de senaste fem åren, som vi har skrivit om tidigare. Det är alltså de avgifter vi betalar till nätbolagen för transport av den el vi köper. Dessa elnätsbolag har monopol på att transportera elen vilket g&o...

Föregående artikel