Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

Minusränta på sparkontot?

Spara pengar /
Minusränta på sparkontot?

Blir det en sanning snart? Eller är det redan så?

När Riksbanken för första gången sänkte räntan till minus år 2015 lyftes frågan att vi kan komma att få betala för att “förvara” våra sparpengar hos banken - minusränta på sparkontot alltså. Många hävdade att så redan är fallet eftersom många betalar avgifter för lönekontot och sparkontot, samtidigt som vi inte får någon ränta.

Nu har frågan lyfts igen. I en intervju med Bloomberg sa Nordeas storägare Sampos att minusränta på sparkontot kan bli verklighet. Och igår (20/8 2019) införde den danska banken Jyske Bank minusränta för sina privatkunder - dock endast för de med över 7,5 miljoner danska kronor på sparkontot.

Riksbanken höjde reporäntan för första gången på 8 år i fjol men de fortsatta höjningarna verkar ha kommit av sig. Den amerikanska centralbanken sänkte sin styrränta nyligen, första gången på 11 år, och även om den Europeiska centralbanken inte rörde styrräntan vid sitt senaste besked så signalerar de att ytterligare stödåtgärder för att hålla inflationen uppe är troliga. Signaler som alla tyder på att minusräntan är här för att stanna - länge.

När Svenska Dagbladet nyligen ställde frågan om minusränta på sparkontot till storbankerna så svarar de alla att det idag inte finns några sådana planer. När vi på Compricer frågade några kunder på instagram huruvida de kommer att ta ut sina pengar och sätta dom där de kan få ränta (ifall det blir minusränta på sparkontot) så svarade så gott som alla ja.

Idag erbjuder storbankerna 0 procent i ränta på sina sparkonton. Hos de mindre bankerna kan du få en ränta upp till 0,95 procent med fria uttag och insättningsgaranti. 

Skaffa ett konto med ränta. 10 minuter och du är igång:

  1. Öppna ett sparkonto hos en bank/ett sparinstitut som erbjuder ränta. Se vår jämförelse i tabellen här under.
     
  2. Koppla ihop ditt lönekonto med sparkontot och överför pengar.
     
  3. Se till att kontot har insättningsgaranti!


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se​​


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Översikten är skapad för dig som föredrar en överskådlig vy över räntorna och de olika bindningstiderna.

Aktuella sparkontoräntor

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Om du vill sortera i tabellen klickar du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Tabellen nedan visar räntans bindningstid, notera att vissa av aktörerna erbjuder rörlig ränta för konton som är bundna. För att få mer information om de olika kontona jämför och se vilket sparkonto som är bäst för just dig => Jämför sparkontoÖvrig information

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut. Alla aktörer visar dock inte den effektiva årsräntan och vi kan därför inte visa detta i dagsläget.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Senaste nyheterna
Ska man göra uppskov vid bostadsförsäljning med vinst?
Ska man göra uppskov vid bostadsförsäljning med vinst?
Alla banker utom två har höjt räntan
Alla banker utom två har höjt räntan
Kommunalskatt 2020 – Så blir skatten där du bor
Kommunalskatt 2020 – Så blir skatten där du bor

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin