Möjlighet till 50 000 kronor i skattereduktion! Rut och Rot.

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Möjlighet till 50 000 kronor i skattereduktion! Rut och Rot.

Du kan få upp till 50 000 kronor i skattereduktion per år om du anlitar någon för t.ex. reparationsarbete, tillbyggnad eller hushållsarbete. Och nu också för barnpassning och läxläsning!


Vad räknas som husarbete?

Husarbete är ett sammanfattande begrepp för hushållsarbete (RUT) och ombyggnad och underhåll av bostad (ROT). Skattereduktion ges för arbetskostnad och inte för material- och resekostnader.

RUT = Hushållsarbete som städning, klädvård, gräs/häckklippning, snöskottning, barnpassning, hämtning och lämning vid förskola, läxläsning, matlagning och omsorg och tillsyn i samband med promenader och besök på bank, vårdcentraler eller liknande.

ROT = Reparation, underhåll, ombyggnad och tillbyggnad av den bostad du äger och bor i, äger och har som fritidsbostad eller äger och som dina föräldrar bor i.

Detaljerad lista med exempel på ROT och RUT-arbete finns hos skatteverket

Maximalt avdrag = 50 000 kronor

Maximalt avdrag får du om du har anlitat någon för husarbete värt 100 000 kronor. För att du ska kunna utnyttja avdraget måste du ha inkomster som du betalar skatt på så att det finns en skatt att reducera.

Är ni två personer som äger bostaden så kan maximalt avdrag fördubblas.

Grovt räknat bör du ha en årsinkomst på 300 000 kronor för maximal skattereduktion

Hur stor din inkomst måste vara för att kunna utnyttja hela skattereduktionen beror på t.ex. art av inkomst och vilken skattesats du har.

Förskottsbetalning ger inte rätt till skattereduktion

Arbetet och betalningen ska ha skett innan nyår för att du ska få tillgodoräkna dig avdraget för år 2012. Även om du betalar den som utför husarbete i förskott är det tidpunkten (året) arbetet utförs som gäller för beskattning. Viktigt att tänka på är att detsamma gäller för betalning.

Avdraget sker automatiskt enligt fakturamodellen

Avdraget sker automatiskt när du köper husarbete av en firma som är godkänd att utföra denna typ av uppdrag. Du betalar bara halva arbetskostnaden vid fakturering. Resten av pengarna ska den som utfört arbetet själv ansöka om via skatteverket.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Elpriset ökade med 60 procent över helgen. Spara el och pengar genom smartare julbelysning!

1 minuts läsning

I måndags (3 december) kostade elen cirka 57 öre per kilowattimme (kWh) på den nordiska elbörsen vilket är 60 procent mer än i fredags (30 november) då priset låg på cirka 30 öre per kWh. Priset har svängt tillbaka något och ligg...

Föregående artikel