När ska du skatta på extrajobbet?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
När ska du skatta på extrajobbet?

Jag gästade Charlie och Mathias från podden Ekonomi PÅ RIKTIGT och pratade om extrajobb. Vi pratade om följande:


Gå inte med på att provjobba gratis. Du ska alltid få lön annars ska du inte ta jobbet. 

Kolla om företaget har kollektivavtal. Ett kollektivavtal är en överenskommelse mellan arbetstagaren (facket) och arbetsgivaren om avtal som styr arbetstider och löner. Om företaget inte har kollektivavtal så är det lagarna som reglerar dina rättigheter tex arbetsmiljölagen, arbetstidslagen och diskrimineringslagen. Det finns ingen minimilön enligt lag.

Begär ett skriftligt anställningsavtal. Det har du rätt till om du arbetar mer än en månad. Och glöm inte att begära ett arbetsintyg när arbetet är klart. Bra att ha inför nästa jobb.

Betala skatt. Om du sommarjobbar och tjänar mindre än 19 670 kr under 2019 behöver du inte betala skatt. För att din arbetsgivare inte ska göra något skatteavdrag är det viktigt fyller i ett intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag och lämnar till din arbetsgivare.

Om du tjänar 19 670 kronor eller mer under år 2019 ska du betala skatt. Lämna in en ansökan om jämkning till skatteverket så drar din arbetsgivare rätt skatt direkt. Beslutet lämnas till din arbetsgivare helst innan du börjar jobba. 

Så mycket får du tjäna om du studerar. Om du studerar på heltid så får du tjäna upp till 90 000 kronor per kalenderhalvår utan att bli av med studiestödet.

Du tjänar på att betala skatt! Din pensionsavsättning blir högre än skatten du betalar upp till 200 000 kronor per år

  • Lön: 20 000 kr, Skatt: 1 400 kr, pensionsavsättning: 3 700 kr
     
  • Lön: 100 000 kr, Skatt: 12 000 kr, pensionsavsättning: 17 000 kr


Lycka till med extrajobbet!
 

 

(3:49 min)

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Vilket skydd har du om banken går i konkurs?

1 minuts läsning

Om ditt sparkonto har insättningsgaranti så är dina pengar skyddade. Staten ger en garanti för ett maxbelopp på 950 000 kronor per person och bank/sparinstitut. Du kan alltså ha flera konton i olika banker och därmed omfattas av fler än en garanti. ...

Föregående artikel
Nu ger jag upp och byter till AP7 Såfa för min premiepension!
1 minuts läsning