Nu när inflationen stiger, hur får jag ränta på mitt sparkonto?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Nu när inflationen stiger, hur får jag ränta på mitt sparkonto?

Bra fråga Allen! Många har sitt sparkonto hos sin bank utan att ha koll på att de troligtvis inte får någon ränta. Pengarna du sparar sjunker alltså i värde pga inflationen. Men misströsta inte - det finns en uppsjö med sparkonton där du får upp till 1 procents ränta, med fria uttag och insättningsgaranti.

Den högsta rörliga räntan som erbjuds bland aktörerna just nu är 1 procent. En aktör erbjuder 0,95 procent, en annan 0.90 procent och efter det är det 6 aktörer som erbjuder 0,85 procent. Är du villig att binda dina pengar på ett år kan du få 1,20 procent som bäst i ränta. Binder du ditt sparande i två år kan du få upp till 1,40 procent, tre år 1,57 procent samt fyra år 1,74 procent. 

Även om det känns lite med en procent så lockas inte att investera det du sparar till din buffert eller till något du vill göra på kort sikt på börsen. Kortsiktigt sparande ska du ha på ett sparkonto med fria uttag där du lätt kan komma åt pengarna. Du vill inte behöva sälja dina aktier eller fonder i en nedgång för att du behöver pengarna.

Se till att ditt konto har insättningsgaranti. Då är du garanterad ditt sparade belopp även om banken skulle gå i konkurs. Insättningsgarantin skyddar ditt sparande upp till 1 050 000 kronor per bank/aktör och person.

Gör så här: Öppna ett sparkonto med ränta och för över dina sparpengar från kontot hos banken där du inte får någon ränta. Passa på att sätta upp ett autogiro varje månad från ditt lönekonto också så fyller du på ditt kortsiktiga sparande, din buffert.
Detta är en fråga som jag fick av en läsare av Aftonbladet där jag svarar på läsarnas frågor under rubriken Fråga ekonomen.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Skuld som skambeläggs förvirrar

2 minuters läsning

Synen på barnuppfostran har ändrats ganska radikalt de senaste decennierna. Med stöd i barnkonventionen och gedigen barndomsforskning har det vuxit fram en syn på barn som kompetenta människor som på sina egna villkor har samma rätt att synas, höras och ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)