Nu rasar bopriserna, eller?

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Nu rasar bopriserna, eller?

Investmentbanken Goldman Sachs varnar för ett kommande boprisras.”Risken för att ”bubblan brister” och priserna faller 5 procent eller mer under de närmaste två åren är strax över 35 procent”, sammanfattar banken. Och siffror från Valueguard visar att prisindex för bostadsrätter i Sverige sjönk för första gången på länge med 0,2 procent under april i år.


Och det vore väl konstigt, anser jag, om vi inte inom några år får se en nedgång efter den uppgång vi har sett den senaste tiden. Enligt fastighetsindex (småhus) har priserna i Sverige ökat med runt 230 procent sedan 1995. För Stor-Stockholm ligger ökningen på 370 procent och för Stor-Göteborg på drygt 300 procent. Och vi lånar mer och mer. Utlåningen har gått från 2 500 miljarder kronor till drygt 3 500 miljarder i fjol. På frågan varför politikerna inte agerar för att dämpa lånekarusellen svarar Riksbankschef Stefan Ingves till rapport: ”Det är ganska tungt att ta bort punschbålen medan partyt pågår”

En varning från banken alltså och en liten sänkning av priset för bostadsrätter. Är det nu bubblan brister? Är det nu baksmällan efter partyt infinner sig? Som vanligt är det så gott som omöjligt att veta om just denna varning kommer att bli verklighet och om bostadrättspriserna kommer fortsätta sjunka, med hur mycket och när. Eller om vi har år av stigande bostadspriser framför oss. Men vad vi kan vara säkra på är att priserna kommer att gå ner, och upp igen. Det har de alltid gjort.

Var beredd på att historien kan upprepa sig. Köpte du ett hus under 1990 när priserna låg på topp, före finanskrisen, tog det tills år 2000 innan priserna var uppe på samma nivåer igen. Uthållighet och långsiktighet är vad som behövs om du vill undvika att göra förlust på din bostad. Och det gäller att tänka till innan priserna sjunker. Det vill säga nu!

Mina bästa tips:

  • Belåna dig inte till max. Tänk inte att priserna alltid går upp, tänk snarare att det finns risk för att priserna går ner i närtid. Då ska du inte behöva sälja.
     
  • Räkna på en boränta på 5 procent. Du ska inte behöva sälja din bostad om/när räntan går upp. Har du otur kan det nämligen sammanfalla med sjunkande bostadspriser. Och klarar du inte en högre ränta kan du bli tvingad att sälja med förlust.
     
  • Spara en eller två procent idag när räntorna är låga. Sätt undan tex 3 procent av bolånet varje månad till ett ”bostadssparkonto” där räntan dras ifrån. På det sättet sparar du pengar idag som du kan använda när räntan går upp. Ett alternativ är att amortera – då sjunker din skuld vilket ger lägre räntekostnader i framtiden.
     
  • Sist men inte minst: Förhandla med banken. Se till att du inte betalar listränta. Är din bank oresonlig, kontakta flera banker, ställ dem mot varandra och var beredd på att byta bank för lägre ränta. Det kan betyda många sparade tusenlappar, varje år.
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Vad betalar dina grannar i boränta?

1 minuts läsning

Grannarnas ränta I Svenska Dagbladets räntekarta, som fyller 5 år i år, hittar du privatpersoners inrapporterade räntor. Över 200 000 personer har skrivit in sin ränta här och bara i år är det 18 000 personer som har registrerat sin rän...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)