Vill du ha hjälp? Ring oss! 08-5000 2000

Nu rasar bopriserna, eller?

Lån  / 
Nu rasar bopriserna, eller?
Investmentbanken Goldman Sachs varnar för ett kommande boprisras.”Risken för att ”bubblan brister” och priserna faller 5 procent eller mer under de närmaste två åren är strax över 35 procent”, sammanfattar banken. Och siffror från Valueguard visar att prisindex för bostadsrätter i Sverige sjönk för första gången på länge med 0,2 procent under april i år.


Och det vore väl konstigt, anser jag, om vi inte inom några år får se en nedgång efter den uppgång vi har sett den senaste tiden. Enligt fastighetsindex (småhus) har priserna i Sverige ökat med runt 230 procent sedan 1995. För Stor-Stockholm ligger ökningen på 370 procent och för Stor-Göteborg på drygt 300 procent. Och vi lånar mer och mer. Utlåningen har gått från 2 500 miljarder kronor till drygt 3 500 miljarder i fjol. På frågan varför politikerna inte agerar för att dämpa lånekarusellen svarar Riksbankschef Stefan Ingves till rapport: ”Det är ganska tungt att ta bort punschbålen medan partyt pågår”

En varning från banken alltså och en liten sänkning av priset för bostadsrätter. Är det nu bubblan brister? Är det nu baksmällan efter partyt infinner sig? Som vanligt är det så gott som omöjligt att veta om just denna varning kommer att bli verklighet och om bostadrättspriserna kommer fortsätta sjunka, med hur mycket och när. Eller om vi har år av stigande bostadspriser framför oss. Men vad vi kan vara säkra på är att priserna kommer att gå ner, och upp igen. Det har de alltid gjort.

Var beredd på att historien kan upprepa sig. Köpte du ett hus under 1990 när priserna låg på topp, före finanskrisen, tog det tills år 2000 innan priserna var uppe på samma nivåer igen. Uthållighet och långsiktighet är vad som behövs om du vill undvika att göra förlust på din bostad. Och det gäller att tänka till innan priserna sjunker. Det vill säga nu!

Mina bästa tips:

 • Belåna dig inte till max. Tänk inte att priserna alltid går upp, tänk snarare att det finns risk för att priserna går ner i närtid. Då ska du inte behöva sälja.
   
 • Räkna på en boränta på 5 procent. Du ska inte behöva sälja din bostad om/när räntan går upp. Har du otur kan det nämligen sammanfalla med sjunkande bostadspriser. Och klarar du inte en högre ränta kan du bli tvingad att sälja med förlust.
   
 • Spara en eller två procent idag när räntorna är låga. Sätt undan tex 3 procent av bolånet varje månad till ett ”bostadssparkonto” där räntan dras ifrån. På det sättet sparar du pengar idag som du kan använda när räntan går upp. Ett alternativ är att amortera – då sjunker din skuld vilket ger lägre räntekostnader i framtiden.
   
 • Sist men inte minst: Förhandla med banken. Se till att du inte betalar listränta. Är din bank oresonlig, kontakta flera banker, ställ dem mot varandra och var beredd på att byta bank för lägre ränta. Det kan betyda många sparade tusenlappar, varje år.
   


Skriven av: Christina Söderberg, Compricers sparekonom
Kontakt: christina.soderberg@compricer.se


Översikt bolåneräntor - snitträntor & listräntor

Kolla bankernas listräntor och snitträntor för bolånen

Här ser du en översikt över bankernas officiella listräntor samt snitträntor för bolån, inklusive Mittbolån som är vår bolånetjänst som jämför bankernas räntor åt dig.
Den lägsta räntan för varje bindningstid markeras i fet stil. Drar du musen över önskad listränta kan du se hur och när räntan senast förändrats.

The template "Borantor/Index/Desktop/../Sort/TablesAndTabs" could not be found at "/home/repositories/current/frontend/Application/Compricer/Public/../../Compricer/Views//Borantor/Index/Desktop/../Sort/TablesAndTabs.phtml"

Aktuella räntor för dig som har svårt att få lån

Här ser du en översikt av aktörer som erbjuder bolån till dig som har svårt att få lån.

Bolag Ränta / Snittränta Uppläggningsavgift Krav på säkerhet
MittBolån.se Snittränta:
4.13 %
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Nordax Bank Snittränta:
5.62 %
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr, Ev. räntepåslag Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Svea Ekonomi Snittränta:
4.91 %
Upplägg.avg. 5000kr Villa, bostadsrätt, fritidshus
Marginalen Snittränta:
5.80 %
Kredithanteringsavg. 3500kr, Upplägg.avg 1000k Ev.räntepåslag Villa, radhus, fritidshus eller bostadsrätt
BlueStep Bank AB (publ). Snittränta:
5.31%
Upplägg.avg. 1850kr, Värderingsavg. 1995kr Ev. räntepåslag Villa, radhus, bostadsrätt eller fritidshus
Compricer Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Compricer Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Volvo r + s60
 • Lägst årskostnad 15 632 kr
 • Högst årskostnad 19 064 kr
 • Att spara 3 432 kr

Jämför här

Compricer Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!
Bilförsäkring

Jämför här

Compricer Senaste nyheterna
2019-06-11

Vi sparar på rätt bra i Sverige. Om man ser till sparandet som andel av vår disponibla inkomst är det all time high om vi tittar tillbaka till år 1950.

Läs mer här

Compricer Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Min Stora dag
Compricer Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin