Om räntan sänks till minus nästa vecka får vi då betala för sparkontot?

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Sparande / Sparkonto /
2 minuters läsning
Om räntan sänks till minus nästa vecka får vi då betala för sparkontot?

Idag får du 0 procent i ränta hos alla fyra storbanker om du har sparpengarna på ett rörligt sparkonto. På tisdag meddelar Riksbanken sitt sista räntebeslut för året och minusränta är inte omöjligt. Frågan är vilken ränta bankerna kommer att erbjuda då?


Riksbanken sänkte reporäntan till rekordlåga 0,00 procent den 27 oktober i år. Sänkningen motiverades av att man måste få fart på inflationen, prisökningarna, vilket är Riksbankens viktigaste mål. Och bankerna följde efter och sänkte både bolåneräntor och sparkontoräntor

Räntorna på rörliga sparkonton sänktes hos alla storbanker – förutom Nordea som redan hade 0 procent i ränta.

  • Handelsbanken: 0,1 % till 0 %
  • Nordea: 0 %
  • SEB: 0,2 % till 0 %
  • Swedbank: 0,2 % till 0 %

 

Även kreditinstituten sänkte något men det går fortfarande att få 1,75 procent i ränta på rörliga sparkonton

Det finns ingen anledning längre att ha sina sparpengar hos storbankerna. Just nu erbjuder Santander Consumer bank, SVEA DIREKT, AMFA BANK, Collector och Hoist Spar 1,60 procent eller mer i sparränta.

Vad händer om Riksbanken sänker räntan till minusränta på tisdag?

När förslaget på amorteringskrav presenterades i mitten på november sa Riksbankschefen Stefan Ingves att om inflationen inte tar fart är negativ ränta inte en omöjlighet. Ingves kommunicerade även att andra metoder kan komma att användas: “Det kan handla om att öka tillgången på pengar, till exempel att köpa statsobligationer eller andra värdepapper.”

Till Dagens Industri sa Stefan Ingves i förra veckan att en sänkning av räntan under noll inte nödvändigtvis är nästa steg. ”Det första skulle vara att skjuta räntehöjningarna längre in i framtiden”, sa han till tidningen.

Vi frågade Tor Borg, chefsekonom på SBAB, om det hänt att kunder har fått betala för att sätta in pengar på banken:

”Bankerna kommer alltid att vilja ha våra sparpengar, om inte annat så kan de vara bra att ha en regnig dag. Negativa räntor är inte så ovanligt som man kanske tror. Om alternativet till bankkonto är att ha pengar kontant så måste man komma ihåg att det finns både kostnader och risker förknippade med att förvara kontanter. Det är således inte otänkbart att många skulle kunna vara beredda att betala för att ”förvara” sina pengar på ett säkert ställe. I praktiken lär dock inte hushåll och företag få negativa räntor på sina konton, istället blir det någon form av avgift.”

På tisdag klockan 9:30 vet vi hur det blir!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Missa inte dessa privat-ekonomiska tips innan klockan slår 12!

2 minuters läsning

Avdragsgillt pensionssparande Från och med den 1 januari begränsas avdragsrätten för pensionssparande till 1 800 kronor. Men för i år går det fortfarande att dra av 12 000 kronor. Egenföretagare eller de som saknar tjänstepension i sin anst&aum...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)