
Intresset för att jaga Pokémons har tagit hela världen med storm i sommar. Men tyvärr har jakten på Hypno och Pikachu också orsakat en stor ökning av spruckna skärmar. Kan man få ersättning?
Ingen har väl undgått Pokémonfebern denna sommar? Spelet har redan laddats ned över 100 miljoner gånger. Febern har inte gått försäkringsbolagen förbi i alla fall. Länsförsäkringar Älvsborg rapporterar om att skador orsakade av spelandet har kraftigt ökat under sommaren. Enligt Skadechefen Lotta Ferm uppkommer skadorna när telefonen tappas i backen eller när användaren tappar telefonen när han eller hon cyklar eller kör på stillastående fordon under letningen av Pokémons.
Hemförsäkringen täcker egendom i hemmet
En hemförsäkring är en försäkring för egendom, dvs skadas din egendom eller blir den stulen så får du ersättning för det. Har du din mobiltelefon hemma och någon typ av olycka inträffar som skadar din telefon, så får du ersättning. Det kan handla om brand, översvämning eller om du får inbrott och telefonen stjäls.
Hemförsäkring täcker inte om du själv är inblandad i en skada …
…om du inte har en otursförsäkring/drulleförsäkring/allriskförsäkring i din hemförsäkring. Har du ett sånt tillägg är du skyddad mot din egen klantighet eller otur. Tappar du tex din telefon, av misstag, i toaletten får du alltså ersättning med detta tillägg.
Ersättning om mobilen blir stulen på krogen?
Du kan få ersättning för detta men det kräver att du har varit aktsam med telefonen och haft den under uppsyn. Om du tex glömt den på en restaurang och den sedan blir stulen får du ingen ersättning. Chansen för att få ersättning ökar något i fall som detta om du har en drulleförsäkring.
Ersättning om mobilen helt slutat att fungera?
Om din telefon helt slutar att fungera, alltså gå sönder av sig själv, så gäller inte hemförsäkringen. Då får du använda garantin på telefonen.
Glöm inte självrisken!
Försäkringen går in och täcker resterande belopp efter det att du har betalat din självrisk. Du kan själv välja storleken på din självrisk men den brukar vara minst 1 500 kronor. Så om det kostar mindre än 1 500 kronor för att laga glaset på din telefon är det ingen idé att anmäla skadan till försäkringsbolaget.
Måste du köpa en helt ny mobil så får du lägga 1 500 kronor (eller annan självrisk) själv och sedan betalar försäkringsbolaget resterande belopp för en likadan eller likvärdig telefon. I och med att utvecklingen av mobiltelefoner går fort så minskar värdet på en använd telefon fort. Ofta slipper du åldersavdrag om mobilen är yngre än 6 månader – därefter har försäkringsbolagen åldersavdrag. Är mobiltelefonen äldre än fem år kan det bli svårt att få ersättning.
Så om Pokémonjakten slutar med en fångad Mr Mime eller en Pikachu men även med ett sprucket glas eller annan skada på din mobil, följ följande steg:
- Undersök vad det kostar att byta glas/reparera din telefon.
- Ta reda på vilken självrisk du har. Det står i ditt försäkringsbrev.
- Är reparationskostnaden högre än din självrisk anmäl skadan till ditt försäkringsbolag. Du behöver kvitto med inköpsdatum, märke och modell.
- Försäkringsbolaget tar fram pris för en likvärdig telefon idag och gör sen avdrag för självrisken och telefonens ålder. Om det lönar sig att reparera telefonen betalar bolaget reparationskostnaden minus din självrisk.
Happy pokémon hunting!
Har du drulleförsäkring? Vilken självrisk har du? Jämför din hemförsäkring här >>

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!