Prisbasbeloppet höjs: Mer pengar till studenter och pensionärer och lägre inkomstskatt

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Prisbasbeloppet höjs: Mer pengar till studenter och pensionärer och lägre inkomstskatt

Från och med den 1 januari 2023 höjs garantipensionen, gränsen för statlig skatt, föräldraförsäkringen, den sjukpenninggrundande inkomsten och studiemedlet.

Prisbasbelopp 2023: 52 500. Det är 4 200 kronor högre än förra året.

Prisbasbeloppet är ett fastställt belopp som justeras årligen i januari varje år. Prisbasbeloppet styr nivån på garantipensionen, studiemedel, sjuk- och föräldrapennging och vissa skatter och avdrag. Nästa år kommer vi att se den största höjningen av prisbasbeloppet på 40 år som följd av den höga inflationen. Nivån på prisbasbeloppet bestäms av prisutvecklingen mellan juni 2021 och juni 2022 då prisökningarna var 8,5 procent enligt KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta).

Hur påverkar denna höjning vår privatekonomi? Swedbank har räknat:


Garantipensionen höjs med 800 - 850 kronor

Tillsammans med den höjning som gjordes i augusti på 1 000 kronor betyder detta en garantipension på 10 400 kronor per månad from 1 januari 2023.
 

Sänkt skatt

  • Brytpunkten för statlig inkomstskatt höjs från 554 900 till 613 900 kronor. Det betyder att du får betala statlig inkomstskatt från 51 200 kronor per månad jämfört med dagens drygt 46 200 kronor i månaden.
     
  • Grundavdraget och jobbskatteavdraget höjs. Det betyder sänkt skatt på både arbetsinkomst och pension. Enligt Swedbank innebär det flera hundralappar mer i plånboken för många. Tjänar du 25 000 kronor i månaden blir grundavdraget 150 kronor i månaden. Tjänar du över 60 000 kronor blir avdraget 1 550 kronor i månaden. 


Mer studiemedel

Grundbeloppen för studiemedel höjs med 964 kronor per fyraveckorsperiod varav 292 kronor är bidrag och 672 kronor är lån. Som max kan en heltidsstudent få ut 12 052 kronor i grundbelopp.


Taket för föräldraförsäkring och sjukpenning höjs

  • Föräldraförsäkringen höjs med 89 kronor per dag eller drygt 2 700 kronor per månad enligt Swedbank. 
     
  • Sjukpenninggrundande inkomsten höjs med 89 kronor per dag vilket innebär en högstanivå på 1 116 kronor per dag.

 

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Så sparar du i orostider

3 minuters läsning

Värmerekord i London, översvämningar i Pakistan och extremtorka på många platser. Lägg där till kriget i Ukraina, skenande inflation, stigande räntor och en lång period av en kraftigt fallande börs. Det råder helt enkelt extrema tider ...

Föregående artikel
Så stor är ersättning från a-kassan & inkomstförsäkringen vid arbetslöshet
1 minuts läsning