Räntan på skattekontot ska sänkas till noll

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Sparande /
1 minuts läsning
Räntan på skattekontot ska sänkas till noll

Enligt Dina Pengar planerar finansminister Magdalena Andersson att sänka räntan till noll på skattekontot så snart som möjligt.

 

Jag har tidigare tipsat om att du kan få en bra ränta på dina sparpengar om du sätter in dem på ditt skattekonto. Nu verkar det som att det snart är slut med det.

 

Räntan på skattekontot idag
Den ränta du idag får på insatt kapital på skattekontot är 45 % av basräntan, vilken från den 1 jan 2013 är 1,25 %. Räntan är således 0,5625 % på insatt belopp. Detta är dessutom skattebefriat så i praktiken blir räntan cirka 0,8 %.

 

Finansministern vill ta bort detta
Enligt Skatteverket finns idag över 22 miljarder kronor i överskott av kapital på skattekonton. Detta vill nu Magdalena Andersson sätta stopp för. Till Dina Pengar säger finansministern att räntan kommer att sänkas till noll så snart som möjligt. Om så blir fallet kan man förvänta sig ett stort flöde av kapital från skattekonton till andra alternativa placeringar.

 

Vad är alternativet?
Istället för att ha pengarna på ett nollräntekonto bör du välja ett alternativ som ger avkastning. Om du vill försöka få en substantiell avkastning bör du välja fonder eller aktier, exempelvis i ett investeringssparkonto. Här löper du ju dock risken att förlora pengar eftersom kursen på fonderna eller aktierna kan gå ned. Vill du ha en i det närmaste riskfri placering bör du välja att sätta in dem på ett sparkonto med insättningsgaranti.

 

Sparkonton kan du jämföra här >>

 

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Är ditt barn försäkrat under skolloven?

1 minuts läsning

  Många tror att försäkringen våra barn har via skolan räcker men så är inte fallet. 48 av landets 290 kommuner försäkrar ditt barn endast under skoltid.   317 000 grundskoleelever saknar egen privat försäkring Skolf&...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)