Räntorna går ner, vi lånar pengar som aldrig förr och nu kommer skärpta amorteringskrav

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning
Räntorna går ner, vi lånar pengar som aldrig förr och nu kommer skärpta amorteringskrav

Riksbanken sänkte räntan med 0,50 procentenheter till 0,25 procent för två veckor sedan. Efter beskedet sa Riksbankschefen Stefan Ingves till SVT att regeringen är en av de aktörer som måste agera för att minska hushållens skuldsättning. Anders Borg höll med och sade i Aktuellt att de bett finansinspektionen och Riksbanken att titta på hur ett bindande amorteringskrav skulle fungera i Sverige.

 

Sedan mitten på 1990-talet har hushållens skulder ökat mer än inkomsterna

Även om skuldkvoten (hushållens skulder som andel av disponibel inkomst) ligger på en rekordhög nivå så har skuldsättningen i förhållande till hushållens finansiella tillgångar legat relativt konstant under hela 2000-talet. Och skuldkvoten har planat ut de senaste åren.

 

Ett förslag ska presenteras i november

Idag är det inte klart om de nya amorteringskraven ska gälla alla lån eller endast nytagna lån. Bankföreningens chefsekonom Johan Hansing är skeptisk till tvingande regler om amortering, speciellt om de ska gälla samtliga bolån. “Att införa omfattande och retroaktiva krav på amortering skulle kunna få till effekt att låntagare kraftigt måste minska sin konsumtion eller i värsta fall inte har råd att bo kvar”, säger Hansing till SVT.

 

Med nuvarande återbetalningstakt tar det snittsvensken cirka 100 år att bli kvitt sina bolåneskulder

Många olika åtgärder har införts för att dämpa ökningen av hushållens skulder. År 2010 infördes bolånetaket som begränsar belåningsgraden till 85 procent och i mars i år kom bankföreningen med nya rekommendationer till bankerna som säger att nya bolån ska amorteras ned till en belåningsgrad på 70 procent. Tidigare var det 75 procent.

 

Annika Falkengren, chef för SEB, sa till SvD Näringsliv i veckan att hon inte tycker bankföreningens rekommendation räcker och säger: 70 procent i all ära, men varför ska man sluta vid 70 procent? Man ska betala tillbaka sin skuld under en vettig period…”

 

I november får vi alltså veta vilka amorteringskrav som kommer

Till dess bör vi alla se över räntorna på våra bolån för att undersöka om vi kan sänka lånekostnader.

 

Ränteöversikt för bolåneräntor

Så pressar du boräntan

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

I mitten på juni noterades det högsta priset på bensin någonsin…

2 minuters läsning

Att ha bil är dyrt. Uträkningar visar att man kan åka en hel del taxi och/eller hyra en hel del bilar innan man kommer upp i kostnaden för att äga en egen bil. Och bensinen är en stor kostnad. Högst bensinpris i världen hittar vi i Norge följt av...

Föregående artikel