Rätt försäkring inför skidresan?

Rätt försäkring inför skidresan?

Tänk på att olycksfallsförsäkring normalt inte ingår i hemförsäkringen.


Sportlovet har precis börjat i vissa delar av landet och fortsätter fem veckor framåt beroende på var man bor. Och sen kommer påsken.

Allriskförsäkring krävs för att få ersättning för stulna eller trasiga skidor

Tillägget Allrisk behövs i din hemförsäkring för att du ska få ersättning för skador på t.ex. din skidutrustning, eller få ersättning om utrustningen blir stulen. Allrisk gäller även för hyrd utrustning men självrisken ligger ofta på omkring 1 500 kronor. Ofta kan du teckna en extraförsäkring av uthyraren. Det är viktigt att du är aktsam med hyrd skidutrustning, annars riskerar du att bli utan ersättning från försäkringbolaget. Att till exempel ställa skidorna en bit ifrån varandra eller låsta utanför värmestugan minskar risken att de stjäls.

Olycksfallsförsäkring krävs för att du ska få ekonomisk ersättning för bestående men efter en skada

För att få ekonomisk ersättning för medicinsk eller ekonomisk invaliditet krävs det att man har en olycksfallsförsäkring. En olycksfallsförsäkring kan även täcka vissa kostnader i samband med olyckan eller rehabiliteringen. Har du inte en olycksfallsförsäkring via din arbetsgivare eller facket bör du överväga en privatförsäkring eller teckna fritidsolycksfall som tillägg i hemförsäkringen.

Off-pist

Riskfyllda aktiviteter såsom off-pist åkning eller skidåkning i lavinfarliga områden är många gånger vanligen undantagna i både olycksfallsförsäkringar och reseförsäkringar.

Åker du skidor utomlands?

Då är det reseförsäkring som gäller. I Sverige ingår det en reseförsäkring i alla hemförsäkringar som gäller i 45 dagar. Läs det finstilta i din försäkring så du vet vilken självrisk du har, hur många försäkringen täcker och vilket försäkringsbelopp du har. Då kan du också ta ställning till om du behöver ta en extra försäkring för din resa. Glöm inte heller att ta med ditt Europeiska Sjukförsäkringskort som ger dig rätt till vård i andra EU/EES-länder.

Se över din hemförsäkring idag >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken "Fixa din privatekonomi: smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv" på Roos & Tegnérs bokförlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Just nu: Riksbanksbesked - Hur låg kan räntan på våra bolån egentligen bli?

3 minuters läsning

  Därför sänker Riksbanken ytterligare Riksbanken meddelar att de sänker reporäntan ytterligare för att värna inflationsmålet. De skriver: "Men inflationsuppgången är ännu inte på fast mark, vilket illustreras av de...

Föregående artikel