Rätt försäkring inför skidresan?

Rätt försäkring inför skidresan?

Sportlovet har börjat i vissa delar av landet och fortsätter några veckor framåt beroende på var man bor. Och sen kommer påsken. Se till att du är rätt försäkrad!

Först och främst: Du ska ha en hemförsäkring

Dom allra flesta har en hemförsäkring men det finns några som fortfarande går oförsäkrade. I och med att din hemförsäkring täcker så mycket mer än ditt hem, är detta en försäkring jag starkt rekommenderar alla att skaffa.

Allriskförsäkring krävs för att få ersättning för stulna eller trasiga skidor

Tillägget Allrisk behövs i din hemförsäkring för att du ska få ersättning för skador på t.ex. din skidutrustning, eller få ersättning om utrustningen blir stulen. Försäkringsbolagen kan kräva att skidorna inte har lämnats utan "rimlig uppsikt". En ligt försäkringsbolagen är "rimlig uppsikt" att äta på restaurang med skidorna utanför - men inte om de står olåsta utomhus under natten.

Allrisk gäller även för hyrd utrustning men självrisken ligger ofta på omkring 1 500 kronor. Ofta kan du teckna en extraförsäkring av uthyraren. Det är viktigt att du är aktsam med hyrd skidutrustning, annars riskerar du att bli utan ersättning från försäkringbolaget. Att till exempel ställa skidorna en bit ifrån varandra eller låsta utanför värmestugan minskar risken att de stjäls.

Olycksfallsförsäkring krävs för att du ska få ekonomisk ersättning för bestående men efter en skada

För att få ekonomisk ersättning för medicinsk eller ekonomisk invaliditet krävs det att man har en olycksfallsförsäkring. En olycksfallsförsäkring kan även täcka vissa kostnader i samband med olyckan eller rehabiliteringen. Har du inte en olycksfallsförsäkring via din arbetsgivare eller facket bör du överväga en privatförsäkring eller teckna fritidsolycksfall som tillägg i hemförsäkringen.

Off-pist

Riskfyllda aktiviteter såsom off-pist åkning eller skidåkning i lavinfarliga områden är många gånger vanligen undantagna i både olycksfallsförsäkringar och reseförsäkringar. Täckna en tilläggsförsäkring om behovet finns.

Åker du skidor utomlands?

Då är det reseförsäkring som gäller. I Sverige ingår det en reseförsäkring i alla hemförsäkringar som gäller i 45 dagar. Läs det finstilta i din försäkring så du vet vilken självrisk du har, hur många försäkringen täcker och vilket försäkringsbelopp du har. Då kan du också ta ställning till om du behöver ta en extra försäkring för din resa. Glöm inte heller att ta med ditt Europeiska Sjukförsäkringskort som ger dig rätt till vård i andra EU/EES-länder.

Tips:

  • Förvara skidorna inlåsta under natten
  • Lämna inte kvar något i bilen/takboxen
  • Lås fast skidorna med ett skidlås
  • Ställ inte skidorna parvis
  • Notera tillverkningsnummer på utrustningen
  • Betala resan med kort. Ofta får du en reseförsäkring när du betalar hela eller en del av resan med ett bankkort. 
  • Vid stöld: Gör direkt en polisanmälan och kontakta ditt försäkringsbolag.
 
Lästips:
 
Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.

Spartips för dig och din plånbok

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Skriv din e-postadress här

Läs vidare

Nästa artikel

Blandfonder eller Lysa? Nej, blanda själv!

1 minuts läsning

SVAR: Om det är bra eller dåligt beror på vad man jämför med. Jämfört med om du hade haft pengarna i en billig global aktiefond så har du förlorat/missat att tjäna en hel del pengar. Jämfört med om du hade haft dem på ett sparko...

Föregående artikel
Vad är bredband? Och hur funkar det?
1 minuts läsning