Så blir det nya amorteringskravet - FI satte reglerna igår

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
5 minuters läsning
Så blir det nya amorteringskravet - FI satte reglerna igår

Finansinspektionen (FI) har nu specificerat reglerna för vilka som påverkas av amorteringskravet och på vilket sätt. Den stora skillnaden från vad som tidigare har kommunicerats är hur tilläggslån kommer att påverkas.


Här följer de vanligaste frågorna jag fått om kravet och mina svar – publicerade på aftonbladet.se igår:

 • Vem berörs av det nya amorteringskravet?

Den som efter den 1 juni tar ett nytt bolån, om bolånet är större än halva bostadens värde.

 

 • Hur länge måste man amortera? Och hur mycket?

Du måste amortera ner tills ditt lån är hälften eller lägre än det du köpte bostaden för. Kravet säger att ett bolån som är över 70 % av bostadens värde ska amorteras med minst 2 % av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Efter det, när du hamnat under 70 %, så ska du amortera 1 % om året tills du är nere på 50 % belåningsgrad. Amorteringskravet är vad du måste amortera. Sedan kan banken att ställa ytterligare krav för att du ska få ett bolån. De banker som vill kan till exempel smygstarta med införandet av kravet.

 

 • 
Kommer de nya reglerna påverka mig som redan har ett lån och amorterar?


Nej, du som redan har ett lån kommer inte att påverkas.

 

 • Kravet gäller ju bara nytecknade lån. Om jag byter bank, räknas det som ett nytecknat lån?

Nej. Byter du bank eller förhandlar om lånet med din bank så gäller inte de nya kraven. Det är endast om du säljer och köper nytt.

 

 • Stämmer det att jag inte behöver amortera om jag köper en nyproducerad bostad?

Ja, den som köper en nybyggd bostad slipper kravet under de första fem åren. Undantaget gäller bara den första ägaren av bostaden. Man vill främja nybyggandet genom att göra det förmånligt att köpa nyproducerat. Ett problem kan bli att en nyproducerad lägenhet då köps för mer än vad det hade gjorts med amorteringskrav och sen blir det svårare att sälja i andra hand. Var observant på att här får din bank bestämma och kan komma att kräva amortering även för nyproducerat.

 

 • Kan jag få ett lägre amorteringskrav genom att göra en ny värdering på min bostad?

Ja, bostaden får omvärderas högst vart femte år, eller vid ”avsevärd förändring” (som en omfattande renovering, om- eller tillbyggnad). Om bostaden ökat i värde och det visar sig att ditt lån då endast är 70 procent av värdet så sänks amorteringstakten till 1 procent i stället för 2 procent.

 

 • Vad innebär en "avsevärd förändring" i det här fallet?

Om du till exempel bygger till en extra våning på ditt hus. Ett ombyggt kök eller badrum eller ny balkong gäller inte som ”avsevärd förändring” och bidrar inte till att du kan omvärdera din bostad oftare än vart femte år.

 

 • 
Om jag skriver på för att köpa en bostad före den 1 juni, men tecknar lån efter det – omfattas jag då av amorteringskravet?

Nej, vad som gäller är datum då köpekontraktet är undertecknat. Är köpekontraktet undertecknat före juni så gäller inte det nya amorteringskravet. Efter 1 juni så gäller det. Men tala med din bank om detta.

 

 • Vad gäller om jag vill utöka mitt lån, till exempel för att renovera badrummet?

Du har två alternativ om du tar ett tilläggslån. Antingen enligt huvudregeln för nya lån, alltså att ditt nya lån räknas ihop med ditt ”gamla” lån och om du då hamnar över 50 procents belåning (respektive 70 procents belåning) så triggas amorteringskravet på hela ditt lån tills tilläggslånet är avbetalat. Det andra alternativet är att du amorterar av tilläggslånet på 10 år. Du och banken får alltså diskutera fram vilket av alternativen som passar bäst.

 

 • 
Kan man slippa amortera under vissa förutsättningar?


Det kommer att finnas undantag från reglerna vid till exempel sjukdom, arbetslöshet, dödsfall och skilsmässor. Kravet är tydligt med att man kommer att titta på person till person och se till att ingen till exempel behöver sälja och flytta vid en arbetslöshet.

 

 • Varför införs krav nu? Ligger folk efter med sina bolån?

Nej, vi är ganska duktiga på att betala våra lån i Sverige. Men politikerna är rädda för att våra lån har ökat markant en lägre tid och för att vi kan få problem om räntorna går upp. Och då kommer våra ”problem” att påverka hela den svenska ekonomin negativt.

 

 • Vill de stoppa prisökningarna eller sänka bostadspriserna med detta? Sänka är ju förödande för majoriteten som inte har råd att sälja till förlust.

Målet är att stoppa de stora prisökningarna på bostäder och den stora ökningen av bolån som vi har sett ett tag. Man är väl medveten om att en sänkning skulle vara riktigt dålig och tror att detta endast blir något av en avmattning.

 

 • Kan det här innebära att huspriserna stiger i vår, då många vill passa på att köpa bostad innan kravet införs?

Ja det är inte otänkbart. Vi såg en sådan tendens förra våren när alla trodde att amorteringskravet skulle införas i augusti.

 

 • Hur påverkar förslaget priset på bostäder på sikt? Kommer det att leda till lägre priser?

Det är lite målet med kravet – eller i alla fall att priserna inte fortsätter att stiga i den takt de har gjort de senaste åren.

 

 • 
Jag ska köpa lägenhet i Stockholm. Är det bättre att köpa nu eller vänta?

Det är en riktigt svår fråga. Vi har ingen aning om hur detta krav och hur allt annat vi står inför ekonomisk kommer att påverka bostadspriserna. Så köp när du vill köpa – se bara till att inte belåna dig för högt.

 

Vad händer nu?

Idag (20/4) skickade Finansinspektionen in sitt detaljerade förslag till regeringen. Säger regeringen ja så börjar amorteringskravet att gälla den 1 juni i år.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Priserna fortsätter att öka på bostäder

1 minuts läsning

Barometern baseras på fem frågor som ställs till mäklare i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö. I förra enkäten (januari) fanns en förväntan om att marknaderna skulle varva upp lite. Utfallet i den senaste enkäten visar att f&oum...

Föregående artikel