Så får du ersättning vid strömavbrott

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
3 minuters läsning
Så får du ersättning vid strömavbrott

Vid ett längre strömavbrott har du rätt till ersättning från ditt elnätsföretag. Här kan du läsa mer om hur du får ersättning och hur mycket du kan få.

Rätt till ersättning vid strömavbrott


Om du drabbas av ett elavbrott som sammanhängande varar i mer än 12 timmar så har du per automatik rätt till en så kallad avbrottsersättning från ditt elnätsföretag. Hur stor ersättning du har rätt till beror på ett flertal olika faktorer, bland annat hur länge avbrottet har varat och vad din beräknade årliga nätkostnad är.

Om elen kommer tillbaka och fungerar i mer än två timmar i sträck så räknas detta som att elavbrottet har upphört.
 

Så här beräknas din ersättning vid elavbrott:
 

 • Har du haft elavbrott i mellan 12-24 timmar får du en ersättning på 12,5 % av din årliga nätkostnad, men minst 1000 kronor
   
 • Har du haft elavbrott i mellan 24-48 timmar får du en ersättning på 37,5 % av din årliga nätkostnad, men minst 2000 kronor
   
 • Har du haft elavbrott i mellan 48-72 timmar får du en ersättning på 62,5 % av din årliga nätkostnad, men minst 3000 kronor
   
 • Har du haft elavbrott i mellan 72-96 timmar får du en ersättning på 87,5 % av din årliga nätkostnad, men minst 4000 kronor
   
 • Har du haft elavbrott i mellan 96-120 timmar får du en ersättning på 112,5 % av din årliga nätkostnad, men minst 5000 kronor


Den maximala ersättningen vid strömavbrott som du kan får är 300 procent av din beräknade årliga nätkostnad.
 

Ingen ersättning vid elavbrott om avbrottet ligger utanför elnätföretagets kontroll


Du får ingen ersättning vid elavbrott om avbrottet beror på något som ligger utanför elnätföretagets kontroll såsom extrema väderförhållanden med mera eller om elen bryts på grund av elsäkerhetsskäl. Det är upp till elnätsföretaget att uppvisa att anledningen till avbrottet har legat utanför deras kontroll. Du får heller ingen ersättning om du själv har råkat orsaka elavbrottet på grund av försummelse.
 

Skadestånd vid strömavbrott


Du kan även ha rätt till skadestånd från ditt elnätsföretag om du har fått skador i hemmet på grund av ett strömavbrott. Det kan exempelvis vara att en elektrisk apparat inte fungerar när strömmen kommer tillbaka eller matvaror som förstörts när kylen har stängts av. Vill du ansöka om skadestånd är det du som har bevisbördan, det är därför bra att dokumentera skadorna och de kostnader du har fått i samband med strömavbrottet.

Vissa skador som orsakats av strömavbrott ersätts även av din hem- eller villaförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller för just din situation.
 

Behöver du hjälp med avbrottsersättning eller skadestånd?


Ersättningen för ett strömavbrott från ditt elnätsföretag sker oftast automatiskt. Om du inte fått din ersättning har du två år på dig att kontakta ditt elnätsföretag och begära ut din kompensation.

Ibland kan det kännas ensamt att ta kampen med de stora elnätsföretagen. Får du inte ut din avbrottsersättning eller behöver hjälp med att kräva skadestånd kan du kontakta Konsumenternas Energimarknadsbyrå. De är experter inom just elmarknad och kan hjälpa dig att få ut de pengar du har rätt till.
 

Tips när strömmen går
 

 • Se till att du har vanliga förnödenheter hemma såsom ljus, mat, vatten och batterier
   
 • Försök att undvika att öppna kyl och frys alltför mycket då du släpper ut kylan
   
 • Fyll PET-flaskor med vatten som du lägger i frysen, dessa kan sedan användas för att kyla mat och du kan dricka vattnet när det smält
   
 • Elda i öppen spis om du har en och värm er med filtar och täcken
   
 • Lyssna på lokalradio för att få viktiga uppdateringar om det pågående strömavbrottet
   
 • Kolla om det finns någon i din närhet som behöver hjälp, många äldre kan ha det svårt under ett strömavbrott

Läst klart? Dags att jämföra elavtal!

Ange ditt postnummer nedan och hitta ett bra elavtal.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Detta bör en budget innehålla

3 minuters läsning

Att göra en budget kan vara det bästa du kan göra för din ekonomi, för det är först när du ser dina inkomster och utgifter svart på vitt som du kan prioritera och lägga dina pengar där de gör mest nytta och ger dig mest glädje. ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)