Så får du ränta på ditt sparkonto

1 minuts läsning
Så får du ränta på ditt sparkonto

Många har sitt sparkonto hos sin bank utan att ha koll på att de troligtvis inte får någon ränta. Pengarna man sparar sjunker alltså i värde pga inflationen. Men så behöver det inte vara. Det finns en uppsjö med sparkonton där du får upp till 1 procents ränta, med fria uttag och insättningsgaranti.

  • Den högsta rörliga räntan som erbjuds bland aktörerna är 1 procent. En aktör erbjuder 0,95 procent och efter det är det 7 aktörer som erbjuder 0,85 procent.
     
  • Är du villig att binda dina pengar på ett år kan du få 1,15 procent som bäst i ränta. Binder du ditt sparande i två år kan du få upp till 1,42 procent, tre år 1,55 procent samt fyra år 1,66 procent. I tabellen under artikeln ser du alla olika sparkonton och räntor där du också kan söka på en specifik summa och bindningstid.

 
Det du sparar till din buffert eller till något du vill göra på kort sikt bör du ha på ett sparkonto med fria uttag där du lätt kan komma åt pengarna. Pengar du sparar på lång sikt ger bättre avkastning på börsen.

Se till att ditt konto har insättningsgaranti. Då är du garanterad ditt sparade belopp även om banken skulle gå i konkurs. Insättningsgarantin skyddar ditt sparande upp till 1 050 000 kronor per bank/aktör och person. 

Gör så här:

  1. Öppna ett sparkonto med ränta och insättningsgaranti (du hittar alla sparkonton i listan nedan). Går oftast snabbt och enkelt via nätet.
     
  2. Sätt upp ett autogiro från ditt lönekonto till ditt sparkonto och spara lite varje månad så fort lönen kommer, så fylls sparandet/bufferten på efter hand. När du nått upp till ditt sparmål kan du pausa den stående överföringen tills du sätter upp ett nytt sparmål eller vill fylla på din buffert igen. 


Lycka till med sparandet!

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Ha inte räntefonder i ditt Investeringssparkonto

1 minuts läsning

Investeringssparkontot (ISK) är en schablonbeskattad sparform som både förenklar sparandet och sänker skatten för många. Istället för att deklarera varje enskild affär och beskatta eventuell vinst med 30 procent kapitalskatt så utgår man ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 08:00 - 18:00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)