Så gör du om det blir minusränta på lönekontot

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
2 minuters läsning
Så gör du om det blir minusränta på lönekontot

Dagens besked från Riksbanken att de sänker reporäntan från 0 procent till minus 0,1 procent är historiskt. Bankerna får nu alltså betala för att förvara sina pengar hos Riksbanken. Frågan är nu om även vi småsparare får betala för att förvara våra pengar hos banken?


SEB, Swedbank och ICA-banken gick nyligen ut och varnade för att de kanske måste införa minusränta på sina konton.

Idag erbjuder SEB 0 procent på sitt rörliga sparkonto, Swedbank erbjuder 0,1 procent och ICA-banken 0,2 procent. VD på SEB Annika Falkengren sade i samband med företagets rapport i förra veckan att minusränta på sparkonton inte är helt otänkbart men att hon inte vill ”oroa småspararna”. Att behöva betala för att förvara sina pengar hos banken känns för de flesta av oss helt fel, framförallt när vi samtidigt betalar runt två procent för att låna pengar av samma bank.

En avgift för sparkontot/lönekontot är mer troligt än minusränta

Det finns kostnader och risker förknippade med att förvara kontanter och det är som sagt inte omöjligt att bankerna vill täcka upp för dessa kostnader genom att få oss sparare att betala. Det troliga är dock att bankerna tar ut en avgift för sparkontot istället för en ränta på sparkapitalet. En avgift på 250 kronor per år går att jämföra med en ränta på 1 procent på 25 000 kronor på sparkontot. Det är fortfarande en kostnad för oss sparare för att spara pengar men lättare att köpa psykologiskt.

Två banker har redan infört negativ ränta på sparkontot

Det är Deutsche Skatbank som infört en ränta på - 0,25 procent på sina sparkonton men endast för kunder med riktigt mycket pengar sparade, över 500 000 euro. Nyligen införde även en dansk bank negativ sparränta på - 0.5 procent för alla, med resultat att många tog ut sina pengar.

845 miljarder kronor sitter på sparkonton hos storbankerna med usel ränta

Sparandet på sparkonton är rekordstort just nu och behållningen på sparkonton ökade med 70 miljarder kronor under 2014. Totalt har svenskarna cirka 1 300 miljarder kronor sparat. 455 miljarder kronor sparas hos andra än storbanken – med betydligt högre ränta. Högst rörlig ränta idag på ett sparkonto med insättningsgaranti är 1,60 procent. Swedbank är den enda storbanken idag som ger någon ränta på rörligt sparkonto (0,1 procent).

Om vi sätter in pengarna hos en bank med 1 procents ränta istället för att ha dem hos storbanken får vi dela på 8,45 miljarder!

Så vad gör vi om det nu blir minusränta på sparkontot och lönekontot?

Madrassen? Bankfack? Rycker på axlarna? Frysen? Eller slutar vi helt enkelt att spara? Bästa lösningen är enligt mig att flytta pengarna till en nischbank. Redan idag! 1,4 - 1,6 procent är betydligt bättre än 0 procent.

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag. År 2022 blev hon nominerad till Årets Sparprofil.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Spara pengar – köp ”gammal” mat!

2 minuters läsning

Är det sant att ni säljer ”gammal” mat? Ja och nej. Matsmart köper mat med korta eller passerade Bäst-före datum, felmärkta varor, varor som producenterna byter förpackning på eller ändrar antalet i förpackningen. Helt enkelt &ou...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)