Så undviker du att bli lurad

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Så undviker du att bli lurad

Jag får ibland frågor från oroliga läsare om diverse investeringar. Ofta har de själva eller anhöriga till dem blivit erbjudna fantastiska investeringsmöjligheter med hög avkastning som utlovat resultat. Och jag blir varje gång beklämd över hur många som är ute efter att lura oss.

Så jag tänkte kort ge er några råd som jag läste på finansinspektionens hemsida. 

 • Ta inte emot erbjudanden om investeringar via telefon, särskilt inte om det marknadsförs som ett snabbt och enkelt sätt att tjäna mycket pengar. Seriösa företag erbjuder sällan investeringar över telefon, i synnerhet inte på kvällstid.
   
 • Tänk efter: Varför får just jag ett sånt bra erbjudande? Om ett erbjudande låter för bra för att vara sant, då är det nog så. 
   
 • Avstå från att investera om du inte förstår vad det handlar om. Finansmarknaden är komplex och består av många komplicerade produkter. Läs på om värdepapper på konsumenternas.se.
   
 • Kontrollera att företaget har tillstånd från FI. I vårt företagsregister finns företag som har tillstånd att bedriva verksamhet eller är registrerade hos FI. Har företaget som kontaktar dig inget tillstånd ska du inte heller göra affärer med det.
   
 • Kontrollera att vi inte har varnat för företaget. Vår varningslista innehåller namn på företag som driver verksamhet utan behörigt tillstånd.
   
 • Tillåt aldrig någon du inte känner att fjärransluta till din dator.
   
 • Använd inte ditt bank-id på uppmaning av någon annan.
   
 • Logga inte in på din bank på någon annans begäran.
   
 • Lämna aldrig ut dina inloggningskoder.


Stay safe!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Bästa mobiloperatören 2020 (enligt kunderna)

1 minuts läsning

Pandemin utmanar mobilbranschen Vem hade kunnat ana i början på året att ett virus i Kina skulle påverka hur vi svenskar uppfattar våra mobiloperatörer? För i takt med att allt fler svenskar börjat möta varandra digital har helt nya krav på ...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)