Se över balansen i sommar

Spara pengar / Sparkonto /
Se över balansen i sommar

Pengar är till för att användas. Även när de vilar finns därför både dåliga och bättre val. Vi behöver hitta balansen som ger mest tillbaka. Rätt val här skulle ge snittsvensken 30 procent extra varje årtionde.

För många är ”spara” att undvika konsumtion. För andra är ”spara” samma sak som att hitta ”rätt fond” eller sänka fondavgifterna. Det är delvis rätt, med det enskilt viktigaste steget för att få sparpengarna att växa bättre är rätt balans mellan ränta och börs. Därför borde det vara första handgreppet när vi ser över vårt sparande. Det handlar om att planera, utifrån sitt eget pengabehov. Att ställa sig frågan, när ska jag använda dessa pengar?

Snittspararen kan enkelt öka sin avkastning från i snitt 3 procent till istället 7-8 procent per år. Detta bara genom att hitta rätt balans mellan pengarna vi har i räntor (sparkonto + räntefonder) och de vi har på börsen (aktiefonder + aktier).

Mycket pengar på sparkonto må kännas tryggt. Men vi glömmer ofta att dessa pengar inte ger någon nämnvärd tillväxt. Det är som att ha bilen stående på tomgång för att alltid vara beredd. Det kostar. Har du istället pengarna i en Sverigefond  kan du istället räkna med i snitt 8 procent i tillväxt varje år (baserat på historiken). Men till kraftigare svängningar.

Vi står alltså vid ett vägval: spara 1) kort tid utan någon nämnvärd tillväxt och/eller 2) längre tid med tillväxt. Det är inte antingen eller, utan i regel är  ”både ock” det bästa valet som ger oss en lagom blandning.

Tillväxt är alltså viktigast för pengarna som vi inte ska använda på 5-10 eller kanske hela 30 år. Tillväxt hittar vi på börsen. Här spelar det inte så stor roll om värdet varierar, vi har ju tiden på vår sida. Enklaste valet för våra tillväxtpengar är en billig (max 0,3 % i avgift) globalfond. Då får du del av hela världens ekonomi, till en rekordlåg prislapp.

Ska du däremot använda pengarna närmaste halvåret är stabiliteten viktigare än avkastningen. Då är i dagsläget ett sparkonto utan bindningstid och med insättningsgaranti bästa valet. Den ger inte mycket, men är stabilt och det rätta valet när spartiden är kort.

För att se vilken effekt en bättre balans får kan vi jämföra två ytterligheter. Den rena räntespararen och den rena börsspararen. Den tunga räntespararen har senaste fem åren fått en tillväxt på kring 10 %. Börsspararen har samtidigt fått ut 85 % i en bred globalfond. En gigantisk skillnad som vi inte kan blunda för. Så gör inte misstaget att bara titta på sparpengarna ett år tillbaka i tiden och ett år framåt. Att spara är ett Vasalopp!

/Johanna Kull
Sparanalytiker på Avanza

Johanna Kull är ny expert i vår expertpanel. Hon är utbildad nationalekonom och arbetar som Sparanalytiker på Avanza. Hon arbetar med att inspirera och vägleda sparare inom områden som fonder, räntor, pension, aktier, skatt mm. Hon föreläser, bloggar, twittrar och pratar ekonomi och omvärld ur ett plånboksperspektiv.

Har ni frågor till Johanna kan ni ställa dem här: Compricers Expertpanel


Ränteöversikt sparkonto

Här får du en översikt över alla Sveriges sparkonton och sparräntor.
Om du vill sortera i tabellen trycker du på respektive bindningstid i tabellhuvudet.

Aktuella sparkontoräntorÖvrig information

Räntorna uppdateras dagligen med information från de olika aktörernas webbsidor. Här kan du jämföra sparkonto där fler parametrar visas.

För bundna räntor visas den fasta räntan under perioden. Den effektiva årsräntan blir normalt lägre eftersom kapitalet för de flesta konton kapitaliseras efter löptidens slut.

När du väljer sparkonto tänk på att inte bara jämföra räntan. Om du vill kunna ta ut pengarna när du vill utan avgifter bör du välja ett konto med fria uttag. Om du vill vara säker bör du även välja ett konto som omfattas av insättningsgarantin. Insättningsgarantin handhas av Riksgälden och täcker belopp upp till 950 000 kr per kund. Tänk på att om du väljer ett konto utan insättningsgaranti har du inte detta skydd.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Compricers Expertpanel
Ställ din fråga gällande privatekonomi
Din fråga har blivit skickad till expertpanelen.
Jämförs just nu
Bilförsäkring
Helförsäkring, Toyota corolla
  • Lägst årskostnad 4 245 kr
  • Högst årskostnad 11 924 kr
  • Att spara 7 679 kr

Jämför här

Bilförsäkring
Hitta lägsta priset på din bilförsäkring! Du kan spara tusentals kronor på rätt val!

Jämför här

Nyheter för din plånbok
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Du har rätt till timvis mätning som elkund!
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Inkomster upp till 20 008 kronor är skattefria 2020
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?
Kan jag få bolån även om jag inte har en fast anställning?

Nyhetsbrev
Få tips och råd samt aktuella ämnen om privatekonomi till din brevlåda varje vecka.

Nyhetsbrev
Tack för ditt intresse! Vi har mottagit din anmälan att få vårt nyhetsbrev.

Du kan såklart avanmäla dig när du vill.

Min Stora Dag!
Vi stödjer MinStoraDag!
Tack alla ni som jämför och låter oss hjälpa er att spara pengar.
I gengäld stödjer vi MinStoraDag!
Compricer Wiki
Lär dig om privatekonomi med Compricers Wiki.

Gå till Wikin