Se till att du inte är en av 14 procent idag!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
El / Elpriser /
1 minuts läsning
Se till att du inte är en av 14 procent idag!

För 15 år sedan satt hela 65 procent av svenskarna med ett anvisningsavtal på sin el. I december 2015 hade endast 14 procent av svenskarna detta avtal. Bra jobbat!


Ett anvisningsavtal får alla som inte själva gör ett aktivt val av elhandelsbolag vid t.ex. en flytt eller om du har haft ett bundet avtal som har gått ut. Och störst andel anvisningsavtal hittar vi i södra Sverige.

Har du otur betalar du 15 000 kronor för mycket per år

Bor du i en lägenhet är antagligen din elkostnad inte någon tung kostnad, även om du säkert kan spara en del genom att jämföra och välja ett avtal.

Tittar vi på ett typhushåll (villa) som använder 20 000 kilowattimmar om året får en kostnad på drygt 14 000 kronor med det billigaste rörliga elavtalet just nu (71,70 öre/kWh). Med det dyraste rörliga avtalet betalar samma hushåll drygt 19 000 kronor.

Det dyraste anvisningsavtalet just nu kostar närmare 150 öre/kWh vilket blir drygt en fördubbling av elkostnaden – 29 000 kronor.Rörliga avtal vanligast

Sedan andra halvåret 2013 har rörliga avtal varit det vanligaste avtalet i Sverige. I slutet på 2015 hade 47 procent av elkunderna ett avtal med rörligt pris och drygt 31 procent ett tidsbundet avtal.

Enligt SCB så har fler av er som bor i södra Sverige ett anvisningsavtal

En jämförelse mellan de olika elområdena visar att andelen med anvisat avtal är störst i det sydliga elområdet SE4 och minst i det nordliga elområdet SE1. Förklaringen kan vara att man är mer aktiv i norra Sverige eftersom hushållens elkostnad, i genomsnitt, är högre där än i södra Sverige.

Det omvända gäller för andelen elkunder med tidsbundet avtal, där den största andelen finns i nordliga elområdet SE1, och den lägsta andelen i sydliga elområdet SE4.

Är du osäker på om du har gjort ett val? Kolla upp vad du har för avtal och jämför med andra. En potentiell riktigt bra besparing för 2016!


Jämför ditt elavtal här >>

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Just nu: Riksbanksbesked - Hur låg kan räntan på våra bolån egentligen bli?

3 minuters läsning

  Därför sänker Riksbanken ytterligare Riksbanken meddelar att de sänker reporäntan ytterligare för att värna inflationsmålet. De skriver: "Men inflationsuppgången är ännu inte på fast mark, vilket illustreras av de...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)