Se upp så du inte får 16 % ränta på kvarskatten!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Privatekonomi /
1 minuts läsning
Se upp så du inte får 16 % ränta på kvarskatten!

Har du kvarskatt att betala på över 10 000 kr? Missar du förfallodagen får du betala 16 procents ränta!

Har du fått kvarskatt för 2011 och inte betalat in den ännu? Det kan vara en bra idé om du hittar en alternativavkastning som överstiger kostnadsräntan. Idag ligger räntan på kvarskatten på 1 eller 1,25 procent. Enligt pressmeddelande från Swedbank bör då pengarna placeras till en avkastning som ger mer än 1,43 procent för kvarskatt upp till 30 000 kronor och mer än 1,79 procent för kvarskatt över 30 000 kronor för att du ska tjäna på att inte betala in kvarskatten innan förfallodagen.


Obetald kvarskatt på över 20 000 kronor betalar du redan ränta på

Har du en kvarskatt på över 20 000 kronor har du sedan den 13 februari fått betala kostnadsränta på mellan 1 och 1,25 procent om du inte redan betalt in kvarskatten. Kvarskatt upp till 20 000 kronor bör betalas senast den 3 maj för att slippa kostnadsränta, efter det betalar du 1 procent i ränta fram till förfallodagen på skatten.


Efter förfallodagen höjs räntan till 16 procent

Efter förfallodagen höjs kostnadsräntan till 16 procent på skuld över 10 000 kronor. Närmare 23 procent måste du då lyckas få i avkastning för att det ska löna sig att inte betala skulden vilket är mycket högt. På en skuld upp till 10 000 kronor betalar du 1 procent.


Vilken förfallodag du har hittar du i ditt slutskattebesked som de flesta fick i augusti förra året. Några fick beskedet i december.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Olika ekonomiska världar

1 minuts läsning

  I en studie av Heyman & Ariely, 2004 (Effort for payment. A tale of two markets) fick deltagarna i uppgift att dra en cirkel på en datorskärm så många gånger som de kunde på fem minuter. Tre olika grupper jämfördes: Grupp 1 fick 5...

Föregående artikel