Seniorlån är ofta dyra lån!

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
2 minuters läsning
Seniorlån är ofta dyra lån!

Seniorlån marknadsförs till pensionärer som ett bra alternativ till banklån. En genomgång som pensionsmyndigheten har gjort visar dock att dessa lån generellt är dyra lån.


Marknadsföringen låter helt klart lockande, t.ex.:

”Ja, livet blir friare när du kan jobba mindre. Då har du ju tid att göra det du tidigare längtade efter. Med ”seniorlån” får du dessutom råd till det. Allt tack vare pengar du redan har i ditt hem”

Räntan ligger vanligen 2-3 procentenheter högre än vanliga lån

Seniorlån går ut på att många över 60 år har bostäder som är lågt belånade och som alltså kan belånas för att frigöra kapital som ett tillskott om pensionen inte räcker till. Skillnaden mot vanliga lån är att man betalar räntorna med lånade pengar antingen när lånet löper ut, när man säljer bostaden eller löpande från en del av lånet.

Du kan förlora mycket på att ta ett seniorlån jämfört med ett vanligt banklån, skriver pensionsmyndigheten i sin genomgång

”De lösningar som nu finns på marknaden har för höga priser och seniorlånet kan också minska ett eventuellt bostadstillägg”, säger Karin Grettve Odenfors, analytiker på Pensionsmyndigheten.

5 procents ränta istället för bankräntan på 2 procent

Ett räkneexempel från Pensionsmyndigheten:

Ett seniorlån på 500 000 kronor blir 200 000 kronor dyrare med en ränta på 5 procent i jämförelse med ett banklån med en ränta på 2 procent. Efter tolv år är din skuld fördubblad om din ränta ligger på 6 procent.

Samtliga storbanker plus ett par andra aktörer erbjuder olika typer av seniorlån – viktigt att sätta sig in i vad som gäller!

Det finns tre typer av seniorlån:

  • Lån med skulduppräkning: Räntan läggs på skulden som alltså hela tiden växer. Du får göra avdrag i deklarationen för räntebetalningar.
  • Lån med ränteuppräkning: Ränteskulden räknas upp under lånetiden. Räntorna får dras av först vid en försäljning mot eventuell reavinst.
  • Lån med försäkringslösning: Du belånar din bostad hos SBAB och beloppet sätts in i en traditionell försäkring hos Folksam som sen betalar ut pengar varje månad.

 

Pensionsmyndigheten skriver att i grunden kan Seniorlån vara en bra idé för den som har värden i sin bostad och behöver kapital. De tipsar samtidigt om att inte lösa befintliga banklån med lägre ränta, att inte låna för spekulation, att först kontrollera om du kan ta ett vanligt banklån eller att du kan frigöra kapital genom att sälja din bostad och flytta till ett billigare boende.

Här hittar du Pensionsmyndighetens utredning: Seniorlån dyra alternativ för pensionärer

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

”40 procent av din räntekostnad för bolånet är ren vinst för banken”

1 minuts läsning

Reporäntan, Riksbankens styrränta, har sänkts med 0,75 procentenheter samtidigt som bankerna har sänkt tremånadersräntan, i genomsnitt, med 0,42 procentenheter under 2014. Internbankräntan Stibor* ligger 0,73 procentenheter lägre jämfört med f&...

Föregående artikel