
Senast fredagen den 2 maj kl. 23.59 ska du skicka in din deklaration till Skatteverket. Har du inte skickat in den än är det ingen fara. Det mesta går att fixa på några minuter – särskilt om du vet vad du ska titta efter.
7 snabba saker att undersöka och göra innan du trycker på “skicka”.
1. Kontrollera alla förifyllda uppgifter
Det mesta är redan ifyllt i din deklaration men det är bra att dubbelkolla ändå. Titta särskilt på:
- Lön och pension
- Ränteutgifter (har du flera långivare?)
- Bostadsförsäljningar och värdepapper
- Rot- och rutavdrag (har du utnyttjat eller gett bort något avdrag?)
2. Har du rätt till reseavdrag?
Om du åker bil till jobbet och avståndet överstiger 5 km (och du sparar minst 2 timmar jämfört med kollektivtrafik) kan du ha rätt till avdrag. Samma sak gäller om du pendlat långt med kollektivtrafik. Då gäller en viss beloppsgräns.
3. Använt rot eller rut?
Kolla att de förifyllda beloppen stämmer och att arbetet är utfört under rätt år. Har du köpt tjänster till en närstående kan du ha rätt att överföra avdraget, men det måste anmälas.
4. Har du sålt aktier eller fonder?
Då måste du fylla i bilaga K4. Vissa försäljningar är förifyllda, andra inte. Missar du detta riskerar du restskatt eller förseningsavgifter. Detta gäller för dig som handlar med aktier och fonder i en depå. Om du har dina fonder och aktier i ett investeringssparkonto (ISK) behöver du inte deklarera försäljningar.
5. Uthyrning av bostad?
Har du hyrt ut fritidshus, sommarstuga eller lägenhet (t.ex. via Airbnb) ska det deklareras. Du får dra av 40 000 kr + en schablon-procent av hyran, men allt däröver är skattepliktigt.
6. Kommer du att få kvarskatt?
Har du kvarskatt att betala så framgår det av ditt slutskattebesked. Där framgår även vilket som är det sista datumet som skatten ska vara betald. När slutskattebeskedet kommer har du 90 dagar på dig att betala kvarskatten. De flesta som har skatt att betala ska göra det senast den 12 september 2025.
7. Hinner du inte?
Begär anmälan om anstånd direkt i e-tjänsten. Du kan få anstånd fram till 16 maj. Du kan också lämna in en ofullständig deklaration nu och komplettera senare – det är bättre än att missa helt.
Så deklarerar du enklast:
- BankID + Skatteverkets app – supersmidigt för de flesta
- Skatteverkets hemsida – logga in och följ stegen
- Sms eller telefon – om du bara ska godkänna utan ändringar
Kom ihåg att det går att ändra även efter du skickat in din deklaration om du upptäcker något du missat.
Lycka till!
Lästips:
Deklarationen är öppen - detta ska du tänka på
Årets deklaration: Datum att ha koll på

Om skribenten
Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.
År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och fyra år senare blev hon nominerad till Årets Sparprofil. Christina är dessutom författare till fyra olika böcker om privatekonomi.
Spartips för dig och din plånbok
Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!