Sista dagen idag som banken tar emot dina sedlar

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Sparande /
1 minuts läsning
Sista dagen idag som banken tar emot dina sedlar

I juni i år blev sedlar med valör 20, 50 och 1 000 kronor ogiltiga i handeln. Idag är sista chansen att växla in dem hos banken.


Har du fortfarande sedlar hemma?
Då kan du alltså senast idag växla in dem hos banken eller i deras växlingsautomat. Långt ifrån alla banker tar dock emot kontanter. Här kan du se svar från bankerna om hur det funkar hos dem.

En möjlighet kvar efter den 31 augusti
Det går att lösa in ogiltiga sedlar hos Riksbanken från och med 1 september om det totala värdet på sedlarna är mer än 100 kronor. Anledningen är att de tar ut en administrativ avgift på 100 kronor per ärende. Du fyller i en blankett/webbformulär och skickar in tillsammans med sedlarna: Att lösa in ogiltiga sedlar

12 000 ton mynt blir ogiltiga nästa år
1,7 miljarder mynt till ett värde av 2,7 miljarder kronor blir ogiltiga den 30 juni 2017. Riksbanken tipsar om att om man har samlat på sig mycket mynt kan det vara bra att redan nu försöka börja göra sig av med dem eftersom det sommaren 2017 kan bli svårt för banker och butiker att ta emot dem. Det har även diskuterats om en maxgräns på 100 kronor för betalning i butik med mynt för att underlätta för handeln.

Men se upp – dina mynt kan vara värda mer än siffran de står för!
Christian Hamrin, ordförande i Sveriges Mynthandlares Förening, berättar för Dagens Industri att femkronor tillverkade före 1972 har en silverhalt på 40 procent och är värda betydligt mer än 5 kronor. Även enkronor präglade med årtal före 1968 har ett högre värde enligt Christian.

Den första oktober i år får vi nya 100- och 500 kronors sedlar och nya enkronor, tvåkronor och femkronor. De gamla sedlarna och mynten i dessa valörer blir ogiltiga först nästa sommar.

Så sätt igång och töm sparbössorna och kakburkarna. Passa på att skaffa dig ett sparkonto med ränta. Upp till 0,85 % får du idag med insättningsgaranti och fria uttag.

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

12-åringars månadspeng från 77 kronor till 260 kronor…

2 minuters läsning

Swedbank har under 30 år gjort återkommande undersökningar om ungas pengar och rapporterade tidigare i vår om barns månadspeng. ”Det är intressant att barnens månadspeng följer utvecklingen av deras föräldrars löner, säger A...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Luntmakargatan 18
111 37 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Försäkring, El och Privatlån
Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 18.00 (vardagar)

Bolån
Telefonnummer: 0771 - 190 190
E-post: bolanservice@compricer.se

Öppettider:
09.00 - 17.00 (mån-tors)
09.00 - 16.00 (fredagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)