Snittprutaren sparar 6800 kronor

christina_sahlberg
Christina Sahlberg
Lån / Bolån /
1 minuts läsning

De flesta som har försökt pruta på sina bolån lyckas


I februari i år drog Claes Hemberg (Sparekonom på Avanza Bank) igång ett uppror mot höga bolåneräntor genom twitterkampanjen #sägdinränta. Nu hakar även SvD Näringsliv på kampanjen och här kan du skriva in vilken ränta du har för att se om du betalar för mycket för dina bolån. Över 20 000 personer har redan angett sin ränta.
 

En Sifoundersökning framtagen av Avanza Bank under mars månad visar att de flesta som har försökt pruta på sina bolån lyckas. Det är framförallt män i medelåldern som prutar medan unga kvinnor är minst benägna till att pruta på sina bolån. Den vanligaste anledningen till att man låter bli att pruta är att man känner sig obekväm.
 

Jämfört med en liknande undersökning i september i fjol har antalet som prutar ökat. Nu har hälften av de som har bolån försökt att pruta och flest framgångsrika prutare återfinns på Handelsbanken (30 %) följt av SEB (27 %), Swedbank (23 %) och Nordea (19 %).
 

Enligt Bengt Carlsson, presschef på Handelsbanken, är det nödvändigt att förhandla då all räntesättning i Handelsbanken är individuell. Enligt Claes Hemberg visar resultatet från twitterkampanjen att det viktigaste inte är vilken bank som man väljer utan hur man agerar.

 

9 tips inför förhandlingen:

  • Jämför bankernas listpriser här: bolån
  • Gör en sammanställning av din ekonomi.
  • Kom ihåg att det är du som är kund!
  • Fixa en uppdaterad värdering av din bostad.
  • Kontakta ett antal utvalda banker och berätta att du är ute efter den bästa räntan – be om ett bud.
  • Förhandla - ställ bankerna mot varandra
  • Fråga runt bland vänner om hur mycket de lyckats pruta och hos vilken bank.
  • Gå alltid tillbaka till din nuvarande bank och fråga om de kan slå/matcha det bästa budet du fått.
  • Prata med banken om den rabatt du får – se till att den gäller även i framtiden
Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Lägre elpriser genom timmätning!

1 minuts läsning

Ett nytt lagändringsförslag föreslår att vi som elkonsumenter från och med den första oktober i år ska kunna teckna nya avtal som gör att vår elförbrukning kan mätas per timme. Detta utan att det ska kosta oss något. Timmätni...

Föregående artikel