Sjunkande bruttomarginal på bolån - bolånekrig på gång?
Bankernas marginal på bolån sjunker 7 punkter till 1,61 procent enligt en rapport från Finansinspektionen. Högre finansieringskostnader och nya aktörer tros vara anledningen.
Bankerna har inte höjt sina räntor trots ökade finansieringskostnader
Och det verkar vara på grund av den ökade konkurrensen. Mellan 2016 och 2017 ökade Danske Banks, Länsförsäkringars och SBAB:s andel av nyutlåning från 15 till 40 procent enligt Bloomberg. Och även om storbankerna fortfarande har över 75 procent av bolånekakan så börjar den ökade konkurrensen påverka även dem.
Och nu kommer det ytterligare aktörer som rör om på bolånemarknaden
Enkla, Hypoteket, Danske Bank, Avanza och Nordnet är några aktörer som nyligen har lanserat konkurrenskraftiga räntor för bolån. ”Samtliga storbanker tappar marknadsandelar till de mindre aktörerna. Det ser ut som det brutit ut ett bolånekrig”, säger Håkan Larsson, boendeekonom hos Villaägarna till Expressen.
Låt oss hjälpas åt att få lägre bolåneränta
Många av oss har en gång förhandlat och sen inte märkt att banken höjt räntan igen. Eller så tänker vi att räntan är så låg ändå så vi behöver inte hålla på att ringa banken. Det får vi sluta med. Får du ner din ränta 0,5 procentenheter så får du 10 000 kronor lägre räntekostnad på ett tremiljonerslån. Enda anledningen till att bankerna har så höga marginaler idag är att vi accepterar det.
Upprepar mina sex tips för att få ner din ränta:
- Ta fram dina lånepapper/logga in och se över din ränta och ränterabatt.
- Se över bankernas snitträntor – vilken bank erbjuder bäst ränta just nu?
- Ställ samman din ekonomi.
- Kontakta din bank och be om ett nytt ränteerbjudande. Kolla med fler banker inklusive uppstickarna. Byt bank om din bank inte ger ett bra erbjudande.
- Vill du slippa ringa runt själv? Ring oss (0771-190 190) eller gör en ansökan här: Compricer Bolån
- Glöm inte att se över ditt lån varje gång din rabatt tar slut.
Här gästar jag SvD:s Ekonomistudion och pratar om uppstickarna (3 min)
Nyheter för dig och din plånbok!
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.