Skatteåterbäringen kan komma idag. Låt den stå kvar på skattekontot!

Skatteåterbäringen kan komma idag. Låt den stå kvar på skattekontot!

På ditt skattekonto får du 0,8 procent i ränta. Klart bättre än storbankernas konton (0 %) och i nivå med de bästa nischbankernas räntor på konton med insättningsgaranti (upp till 0,9 %).

 

Begär en utbetalningsspärr

Vill du ha kvar din skatteåterbäring på skattekontot begär du en utbetalningsspärr på skatteverket.se. Då sitter dina skattepengar kvar på ditt skattekonto och genererar ränta tills du häver spärren och begär utbetalning. MEN från och med 1 januari nästa år får du ingen ränta på skattekontot. Då bör du flytta pengarna till ett konto med ränta. Det finns idag ett flertal nischbanker som erbjuder ränta mellan 0,7-0,9 procents ränta. Jämför sparkonto här

 

Räntan på skattekontot är 0,5625 procent skattefritt. Det motsvarar en ränta på 0,8 procent före skatt.

 

Nästan sex av tio svenskar uppger att de kommer att få skatteåterbäring i år

Enligt en undersökning av SBAB uppgav var fjärde person att de tänker spara pengarna på ett sparkonto. En av fem planerar att spendera pengarna på nöjen eller semesterresor och lika många planerar inte att göra något särskilt för pengarna.

 

Får du dina pengar före midsommar?

Redan från och med idag börjar återbäringen att betalas ut. Har du deklarerat elektroniskt, anmält konto till skatteverket och inte blivit specialgranskad får du dina pengar före midsommar. Annars får du vänta tills i höst.

 

I år har skatteverket tittat extra på försäljning av värdepapper och bostad. Har du inte hört något från Skatteverket idag betyder det med stor sannolikhet att du blivit godkänd.

 

Tänker du spara skatteåterbäringen? Gör en utbetalningsspärr eller öppna ett sparkonto med ränta!

Christina Sahlberg, author

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom på Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Roos & Tegnérs bokförlag. 2021 gav hon ut boken “Egen ekonomi” på samma förlag.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi - till din brevlåda - varje vecka.

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna


Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Elpriset stiger – högsta på 17 veckor!

1 minuts läsning

Förra sommaren var elpriserna rekordlåga. Det så kallade spotpriset, det rörliga elpriset på den nordiska elbörsen Nordpool, var nere på låga 8,50 öre/kWh i juli 2015. Några år tidigare, i juli 2009, hade vi ett spotpris på 36,...

Föregående artikel