Skatteåterbäringen kan komma idag. Låt den stå kvar på skattekontot!

Christina Sahlberg
Christina Sahlberg
1 minuts läsning
Skatteåterbäringen kan komma idag. Låt den stå kvar på skattekontot!

På ditt skattekonto får du 0,8 procent i ränta. Klart bättre än storbankernas konton (0 %) och i nivå med de bästa nischbankernas räntor på konton med insättningsgaranti (upp till 0,9 %).

 

Begär en utbetalningsspärr

Vill du ha kvar din skatteåterbäring på skattekontot begär du en utbetalningsspärr på skatteverket.se. Då sitter dina skattepengar kvar på ditt skattekonto och genererar ränta tills du häver spärren och begär utbetalning. MEN från och med 1 januari nästa år får du ingen ränta på skattekontot. Då bör du flytta pengarna till ett konto med ränta. Det finns idag ett flertal nischbanker som erbjuder ränta mellan 0,7-0,9 procents ränta. Jämför sparkonto här

 

Räntan på skattekontot är 0,5625 procent skattefritt. Det motsvarar en ränta på 0,8 procent före skatt.

 

Nästan sex av tio svenskar uppger att de kommer att få skatteåterbäring i år

Enligt en undersökning av SBAB uppgav var fjärde person att de tänker spara pengarna på ett sparkonto. En av fem planerar att spendera pengarna på nöjen eller semesterresor och lika många planerar inte att göra något särskilt för pengarna.

 

Får du dina pengar före midsommar?

Redan från och med idag börjar återbäringen att betalas ut. Har du deklarerat elektroniskt, anmält konto till skatteverket och inte blivit specialgranskad får du dina pengar före midsommar. Annars får du vänta tills i höst.

 

I år har skatteverket tittat extra på försäljning av värdepapper och bostad. Har du inte hört något från Skatteverket idag betyder det med stor sannolikhet att du blivit godkänd.

 

Tänker du spara skatteåterbäringen? Gör en utbetalningsspärr eller öppna ett sparkonto med ränta!

Christina Sahlberg

Om skribenten

Christina Sahlberg, Sparekonom Compricer

Christina Sahlberg är sparekonom på Compricer och expert inom privatekonomi. Hon har en masterexamen i ekonomi från Stockholms universitet och en bachelorexamen i psykologi från Swinburne University. Christina förekommer ofta som expert i media där hon svarar på olika privatekonomiska frågor.

År 2018 blev hon utnämnd till Årets Bankprofil och två år senare debuterade hon som författare med boken “Fixa din privatekonomi” på Bokförlaget Polaris. 2021 gav hon ut böckerna “Egen ekonomi” och "Ekonomikalendern" på samma förlag.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev så får du tips och råd samt information om aktuella ämnen runt din privatekonomi. Varje vecka direkt till din e-post!

Vi har mottagit din anmälan till vårt nyhetsbrev. Du kan såklart avanmälan dig när du vill.

De senaste artiklarna

Visa alla artiklar

Relaterade artiklar


Läs vidare


Nästa artikel

Så mycket kostar vår mat

1 minuts läsning

Hur stor del av vår disponibla inkomst som vi spenderar på mat skiljer sig från person till person. Den allmänna tendensen är dock att vi idag spenderar mer på mat än vad vi gjort tidigare. Mat har blivit trendigt. Vi äter ute mer än tidigare och...

Föregående artikel
Adress

Postadress:
Compricer AB
Västra Järnvägsgatan 21
111 64 Stockholm

Organisationsnummer:
556655-5727
Kundtjänst

Få personlig rådgivning av våra handläggare, helt kostnadsfritt!

Telefonnummer: 08 - 5000 2000
E-post: info@compricer.se

Öppettider: 09.00 - 18.00 (vardagar)
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Vi hjälper varje dag tusentals konsumenter att spara pengar genom att jämföra och byta leverantör inom exempelvis försäkringar, el och lån. Tjänsten är helt kostnadsfri för dig och vi hjälper även till via telefon om du önskar. Vi är registrerade som försäkringsdistributör hos Bolagsverket och står under Finansinspektionens tillsyn. Du kan känna dig trygg med att använda våra tjänster.
Compricer har blivit utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)
Utsedd till en av Sveriges 100 bästa sajter för åttonde gången (IDG)